El Cinquè Llac, een bijzondere wandelroute in Catalonië

De bewoners van Pallars in de Catalaanse provincie Lleida sloegen de handen ineen. Ze hervonden oude herderspaden en knapten die op. Wandelaars kunnen nu in vijf dagen El Cinquè Llac, de route van het vijfde meer, afleggen.

Tekst en foto's: Jessica de Korte

“Wij kennen het paradijs”, vertelt Mireia Font, als ze over het meer Montcortès uitkijkt. “Wandelaars zouden hier echt naartoe moeten komen.” Ze helpt haar dochters Maria (9) en Blanca (7) bij het uitpakken van de geruite knapzak. Pasta, gefrituurde vis en een appel zitten in het pannetje, niet verkeerd. Smullen! Zojuist hebben we een stukje van El Cinquè Llac door de regio Pallars gelopen. Een groene wereld met héél veel bloemen, zoals blauwe monnikskappen, hysop en hondsroos – allemaal planten die worden gebruikt voor medicinale doeleinden. Blanca plukte paddenstoelen voor thuis; ze weet nu al wat ze wel en niet kan eten.

Je kijkt soms kilometers ver over de vallei uit, met ommuurde plaatsjes, kloosters of romaanse ruïnes. “De bewoners zijn trots op hun streek”, zegt Mireia. De vrolijke wandelaarster, die je gerust een levensgenietster mag noemen, runt B&B Casa Leonardo in Senterada. Bijna zes jaar geleden begon ze met zes andere B&B-eigenaars met het opknappen van verwaarloosde herderspaden. “Met hulp van oudere bewoners hebben we de routes terug kunnen vinden. We houden nu zelf alles bij. Ik geniet ervan om de paden schoon te houden. Het is het zó waard.”

Hulp uit Breda

Leuk detail: de stenen muurtjes zijn opgeknapt met behulp van studenten uit Breda. Deden ze vrijwillig. Een inscriptie zegt: Breda University of Applied Science, Juny 2015. Hoe die studenten hier kwamen? Dat ging een beetje via-via, zoals het eigenlijk altijd wel bij dit project gaat. Onderweg zie je pieken van de Pyreneeën, zoals Aneto, Monteixo, Montsent en Turbón. “Alsof we op het balkon van de Pyreneeën staan”, aldus Mireia, die overal woorden voor lijkt te hebben. “Ons land zorgt voor ons levensonderhoud”, zegt ze. “Wij maken deel uit van dat land, houden ervan. Vanuit onze eigen ervaring weten we dat wandelen de beste manier is om de natuur en cultureel erfgoed te promoten. Je komt hier in aanraking met het pure Catalonië.”

Wandelboekje

Dorpsbewoners, boeren en jagers hielpen niet alleen bij het terugvinden van de routes, maar ook bij het achterhalen van plaatsnamen, legendes en verhalen. Die informatie staat nu allemaal in een wandelboekje. Bij het meer Montcortès zou om middernacht soms een geest verschijnen. Een dame, de enige die God hielp toen hij verkleed als een bedelaar over de wereld reisde. De rest van de bevolking stak geen hand uit en werd gestraft: het dorp zou diep op de bodem van het meer liggen. Niet dat je daar iets van merkt op deze zonnige middag, met de fraaiste libellen die over het water zweven, een paar vissers en de vrolijk kletsende Maria en Blanca. Wij leven vandaag even in het paradijs.

 

Meer Informatie

De route El Cinquè Llac begint en eindigt in La Pobla de Segur (bereikbaar per trein), is ruim 105 kilometer lang en verdeeld in vijf etappes. De B&B’s onderweg regelen bagagetransport en kunnen voor een gids zorgen.

Duur & hoogteverschil: 30 uur, h 6084 m, i 6010 m. K
Kaart:  The Fifth Lake Guide, Editorial Alpina, 1:30.000

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past