Grüs Gott betekenis

Groeten in de bergen doe je zo

Tijdens je vakantie wil je die aardige huttenwaard of –waardin, de ober in het restaurant, óf gewoon die andere vriendelijke bergwandelaar natuurlijk op een nette en beleefde manier groeten. Maar elk land heeft z’n eigen gewoontes en etiquettes. Dus hoe groet je nou iemand in de bergen, zonder een gigantische flater te slaan?

Duitsland en Oostenrijk

In het Zuiden van Duitsland en in Oostenrijk kom je eigenlijk altijd wel weg met een vriendelijk ‘Grüβ Gott’. Dit zinnetje is eigenlijk een verbastering van ‘Grüβe dich Gott’ oftewel: Moge God je begroeten. Flauwe grappenmakers beantwoorden ‘Grüβ Gott’ soms met een gevat ‘Wenn ich ihn sehe’ (als ik hem tegenkom), maar eigenlijk is dat een reactie op een verkeerde interpretatie van de begroeting.

In Oostenrijk kun je ook begroet worden met ‘Servus’. Deze uit het Latijn afkomstige begroeting is eigenlijk een heel nederig: Tot uw dienst. In de regio Salzburg kun je ook nog in Salzburger dialect begroet worden: griass di!

Natuurlijk zijn de “gewone” begroetingen in het Duits, zoals ‘Guten Tag’ ook goed.

Zwitserland

Het Zwitserduits verschilt wel wat van het Duits in Oostenrijk of Duitsland. Dus dat betekent een andere groet. ‘Güess di’ of ‘Grüezi’ kom je vaak tegen.

Frankrijk

In Frankrijk is het bekende Bonjour heel normaal, informeel kun je ook nog wel eens begroet worden met Salut! Onderweg kun je ook begroet worden met ‘Bonne journee!’ Goede reis!

Spanje

Ook in Spanje kan je begroet worden met de wens dat je een aangename tocht hebt: ‘Buen Camino!’.  ‘Buen día!’ of een informeel ‘Hola!’ kunnen ook.

Italië

In Italië is ‘Buon Giorno’ heel normaal. Informeler kom je ook vaak ‘Ciao!’ tegen. Soms hoor je ook ‘Salve’. Die groet is afkomstig uit het Latijn en wordt in de Italiaanse Alpen minder gebruikt dan in het midden en zuiden van Italië. 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!