Foto: Salomon/ MudSweatTrails.nl

Hardlopen in de Nederlandse ‘bergen’

 Salomon/ MudSweatTrails.nlTrailrunning: wat is dat?Trailrunning kun je omschrijven als 'off-road hardlopen'. Door de natuur, over smalle (berg)paadjes en natuurlijke hindernissen zoals heuvels of beekjes bedwingen. Steeds meer hardlopers zoeken deze nieuwe uitdagingen op. Ze gaan meer voor de beleving in de natuur dan voor massale wedstrijden over asfalt. Trailrunning kan in de bergen, dicht bij de natuur, om de rust te ervaren, maar in Nederland kan het ook. Zo kun je ervaren hoe mooi Nederland eigenlijk is.

Auteur: Marc Weening

 Salomon/ MudSweatTrails.nlVoordelen van TrailrunningIedere hardloper loopt weleens onverhard of stopt deze manier van hardlopen soms bewust in zijn trainingsprogramma. Voordeel is dat je minder op snelheid, maar meer op gevoel loopt. Iedere stap die je zet is anders, dus een goede concentratie is ook belangrijk. Trails lopen levert je meer kracht op in de benen en zorgt voor stabielere enkels. Het is een workout voor je hele lichaam doordat je continu moet 'balanceren'. Daarnaast beperkt de zachtere ondergrond de impact op je gewrichten en kun je dus ook langere afstanden lopen.

Trailrunning in Nederland Salomon/ MudSweatTrails.nlOveral in Nederland zijn geschikte plekken te vinden. Limburg heeft de meest pittige heuvels, Gelderland de mooie Veluwe, in de kustgebieden heb je duinen en vrijwel overal zijn boerenpaden en bossen te vinden. Als je aangegeven routes wilt lopen kun je bijvoorbeeld een van de 120 ATB-routes (voor mountainbikers) kiezen of een bestaande boswandeling. Een doorgewinterde Trailer vindt zijn pad door ze gewoon 'zwervend' in te slaan. Het vinden van een nieuwe route geeft veel voldoening. Leuk is ook als je met iemand op pad kunt gaan die een bepaald gebied al goed kent. Meer uitleg en aan de slag!Zelf ervaren wat Trailrunning is? Dat kan! MudSweatTrails geeft op 31 oktober een Trailrunning clinic in de omgeving van Vaals. Zij vertellen je meer over de looptechniek, materiaal en wedstrijden. Maar uiteraard ga je ook de Trails op. Ga naar www.mudsweattrails.nl kopje 'clinics' voor meer informatie. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)