wandelschoenen inlopen

5 tips om wandelschoenen in te lopen

Je hebt nieuwe wandelschoenen, en kan niet wachten om ermee op pad te gaan. Hoe zorg je ervoor dat je voeten aan de schoenen wennen? Lees de vijf tips om je schoenen in te lopen.

Eerst binnen wandelen

Loop eerst binnenshuis met je nieuwe schoenen. Dat heeft twee voordelen. Als je tijdens het inlopen van je schoenen merkt dat er toch iets niet goed zit, kun je je schoenen vaak nog ruilen. Terwijl je er binnen op rondliep, zijn ze immers niet vies geworden. Reden nummer twee: mocht je toch last krijgen van je voeten, dan trek je gemakkelijk andere schoenen aan om je voeten weer even te ontspannen.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Geleidelijk wandelschoenen inlopen

Als het lopen binnenshuis goed is bevallen, kun je steeds een beetje grotere afstanden afleggen. Opbouw is hierbij het sleutelwoord. Loop regelmatig korte wandelingetjes, dan kunnen je nieuwe schoenen zich naar je voeten vormen. Als alternatief kunnen wandelschoenen nat worden gemaakt en droog worden gelopen. Dat werkt snel en is dus een optie als je op korte termijn op reis gaat. Er kleeft echter een risico aan: schoenen met een zacht binnenwerk kunnen beschadigen. En dan ben je op zo'n korte termijn juist verder van huis! 

Oprekken wandelschoenen kan helpen

Het oprekken van schoenen kan een uitkomst zijn, als de schoenen op termijn toch niet lekker blijken zitten. Schoenmakers kunnen leren schoenen oprekken en vormen. Mensen met hamertenen ontkomen hier vaak niet aan. Bij kunststof is oprekken soms op eigen risico: de lijm of het materiaal kan scheuren. 

Kies passende wandelsokken bij de wandelschoenen

Goede wandelsokken zorgen ervoor dat je voeten goed zitten in je schoenen. Goed betekent: niet te ruim of te krap en niet te warm of te koud. Bij waterdichte (Gore-Tex) schoenen zijn sokken die vocht goed afvoeren (geen katoenen sokken) nodig.

Onderhoud je wandelschoenen

Onderhoud voor vertrek laat je schoenen maximaal presteren. Zorg ervoor dat je schoenen voor vertrek water- en vuilwerend zijn door ze te impregneren. Er zijn allerlei verschillende middelen in de markt van crème tot spray. Laat je bij de winkel adviseren welke middelen bij jou schoenen passen en onderzoek wat er te koop is. Je schoenen blijven zo soepel, en water- en vuilafstotend. 

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?