wandelschoenen inlopen

5 tips om wandelschoenen in te lopen

Je hebt nieuwe wandelschoenen, en kan niet wachten om ermee op pad te gaan. Hoe zorg je ervoor dat je voeten aan de schoenen wennen? Lees de vijf tips om je schoenen in te lopen.

Eerst binnen wandelen

Loop eerst binnenshuis met je nieuwe schoenen. Dat heeft twee voordelen.  Je kunt je schoenen nog ruilen, omdat ze niet vies worden. Bij goede buitensportwinkels kun je ruilen, als je internet koopt moet je dit van tevoren nagaan. Reden nummer twee: mocht je toch last krijgen van je voeten, dan trek je gemakkelijk andere schoenen aan.

Geleidelijk wandelschoenen inlopen

Als het lopen binnenshuis goed is bevallen, kun je Steeds een beetje grotere afstanden afleggen. Opbouw is het sleutelwoord. Geleidelijk aan gaan de schoenen zich zo naar de voeten vormen. Als alternatief kunnen wandelschoenen nat worden gemaakt en droog worden gelopen. De alternatieve methode is sneller, en bij tijdgebrek dus een optie. Er kleeft echter een risico aan: schoenen met een zacht binnenwerk kunnen beschadigen.

Oprekken wandelschoenen kan helpen

Het oprekken van schoenen kan een uitkomst zijn, als de schoenen op termijn toch niet lekker blijken zitten. Schoenmakers kunnen leren schoenen oprekken en vormen. Mensen met hamertenen ontkomen hier niet aan. Bij kunststof is oprekken soms op eigen risico: de lijm of het materiaal zou kunnen scheuren. 

Kies passende wandelsokken bij de wandelschoenen

Goede wandelsokken zorgen ervoor dat je voeten goed zitten in je schoenen. Goed betekent: niet te ruim of te krap en niet te warm of te koud. Bij waterdichte (Gore-Tex) schoenen zijn zweet doorlatende sokken (geen katoenen) nodig.

Onderhoud je wandelschoenen

Onderhoud voor vertrek laat je schoenen maximaal presteren. Zorg ervoor dat je schoenen voor vertrek water- en vuilwerend zijn door ze te impregneren. Er zijn allerlei verschillende middelen in de markt van crème tot spray. Laat je bij de winkel adviseren welke middelen bij jou schoenen passen en onderzoek wat er te koop is. Je schoenen blijven zo soepel, en water- en vuilafstotend. 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!