bergsport uitrusting opbergen

Hoe berg je je bergsportuitrusting op?

Na een heerlijke bergvakantie berg je al je spullen weer netjes op. Je bergschoenen, rugzak en jack hebben als het goed is allemaal een plekje waar je ze goed kan bewaren. Maar, wanneer bewaar je je spullen goed? En kun je spullen ook níet goed bewaren?

We beginnen even met die laatste vraag. Ja, dat kan. Als je je schoenen met alle modder er nog aan in de kast zet, kun je er bijna vanuit gaan dat ze de volgende keer dat je ze aantrekt, niet meer zo waterdicht en ademend zijn. Maar ook je rugzak, slaapzak of donsjas kun je soms onhandig opbergen. Niet dat alles dan meteen definitief stuk is, maar je zal merken dat de levensduur van je dure spullen niet zo lang is als je had gehoopt. Daarom ons advies: berg je spullen zorgvuldig op, dan kun je er langer van genieten!

Algemene opbergtips

Ventilatie is belangrijk. Ook al heb je ervoor gezorgd dat alles helemaal droog is, als je je jas, rugzak of wat dan ook in een vochtige en slecht geventileerde ruimte opbergt, is de kans groot dat er vocht in komt te zitten.  

Buiten bereik houden van huisdieren. Al was het soms maar om de enorme hoeveelheden haren die dieren achterlaten. Maar ook omdat veel huisdieren soms met veel plezier hun nagels of tanden in vreemde voorwerpen zetten, of een geurvlagje achterlaten op iets dat vreemd ruikt. 

Niet proppen. Stop je veel spullen in een opbergkrat? Dan heb je soms de neiging om die laatste dingen er echt bij te proppen. Niet doen! Veel bergsportuitrusting kan er niet goed tegen als je veel propt en aanduwt. 

Lees de informatie die bij je spullen zit goed door. Als je een nieuw jack, slaapzak of schoenen koopt, zit er altijd wel een kaartje, foldertje of briefje bij met wat extra informatie over hoe je het beste met je nieuwe uitrusting om kan gaan. Lees die goed door, want de fabrikant weet uiteraard ook goed wat er wel en niet met al die materialen kan. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Je rugzak

Net als bij je andere spullen, is het zaak om er eerst voor te zorgen dat je rugzak schoon en droog is. Maar dan? Het belangrijkste om bij het opbergen van je rugzak goed op te letten is het rugpand. Een mooi ergonomisch gevormd rugpand kan beschadigd raken (Lees: verbuige)n doordat er lange tijd een gewicht op een verkeerde manier tegenaan leunt. Dat voorkom je het makkelijkst door je rugzak leeg op te hangen. Daar moet je echter maar net de ruimte voor hebben.  Als je je rugzak liggend opbergt, bijvoorbeeld op een kastplank, zorg er dan voor dat er geen grote gewichten op rusten waardoor je rugpand of voorgevormde heupband kunnen vervormen. Een andere goede tip: trek de hengsels en andere bandjes even strak aan. Daardoor komen gespen, clips en andere harde plastic dingen niet zo snel tussen bijvoorbeeld een kastdeur terecht. Om ervoor te zorgen dat je rugzak zo goed mogelijk geventileerd blijft, is het wel een goed idee om ritsen en dergelijke juist te openen. 

Donsjacks en donzen slaapzakken opbergen

Dons kan lang meegaan, als je het tenminste goed opbergt. Belangrijk voor producten die met dons geïsoleerd zijn, is dat de loft van de donzen vulling bewaard blijft. Door je donzen spullen in een propzak te laten zitten, neemt die loft en daarmee de isolerende waarde, juist af. Haal je slaapzak, jack of vest bij thuiskomst dus zo snel mogelijk uit dat propzakje en hang ze op. Is alles nog een beetje vochtig? Hang alles op een goed ventilerende plek op en laat het een paar dagen drogen. In de wasdroger kan soms ook, maar lees altijd de wasvoorschriften na om te controleren of dat ook echt kan. Op lage temperatuur en al dan niet met een paar schone tennisballen zodat het dons goed opgeschud wordt. 

Schoenen

Een schoenenrekje is meestal de makkelijkste en eenvoudigste manier om je schoenen netjes op te bergen. Belangrijk is dat er geen gewicht (ook geen andere schoenen) op je schoenen gestapeld wordt en dat ze ook van binnen goed geventileerd blijven. Het inlegzooltje er even uithalen en rechtop in de schacht van je schoen steken, helpt daarbij. Nadeel is wel dat je schoenen makkelijk stof en ander vuil vangen. Je kan daarom overwegen om speciale opbergboxen voor schoenen te kopen, maar dat neemt wel weer meer ruimte in. Om ervoor te zorgen dat de vorm van je schoenen bewaard blijft, kun je er nog schoenspanners in doen.

Jacks, t-shirts en andere kleding

De meesten van ons vouwen hun bergsportkleding op en bergen het op in een kast., en dat werkt prima. Maar  wel een tip: vouw niet té strak. Strakke scherpe vouwen kunnen vezels beschadigen. Zeker als het gaat om wat stugger materiaal zoals een hardshelljack. 

Klimgordels, helmen en lijnen

Droog en donker is bij klimgordels ook de truc. Vaak werkt ophangen het beste, want dan verklein je de kans dat er van alles in de knoop komt te zitten. Zorg ervoor dat karabiners en andere metalen onderdelen goed schoon en droog zijn en indien nodig opnieuw ingevet, maar bewaar ze in dat geval niet tegen je gordel. Die moet juist weer níet vet worden. 

Bij je helm is het van belang dat er geen gewicht op drukt en dat ze niet vallen. Als je helm valt, betekent dat meestal dat je een nieuwe helm moet kopen, ook als die val gewoon van een hoge kastplank was. 

Lijnen kun je het beste losjes opschieten en ophangen, of losjes in een lijnenzak opbergen. Let erop dat de lijn zoveel mogelijk in de natuurlijke vorm valt, en dat er geen knikken of knopen in zitten. 

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen