hoge of lage schoenen kopen

Hoge of lage schoenen?

Bij het woord ‘wandelschoenen’ of bergschoenen, denk je instinctief waarschijnlijk al snel aan grote hoge leren schoenen, met een stevige zool waar een flink profiel in zit. Maar als je in de winkels kijkt, zie je bij de rekken berg- en wandelschoenen ook veel lage modellen staan. En veel van die schoenen zijn ook daadwerkelijk gemaakt voor stevige wandeltochten. De keuze is dus reuze. We zetten de voor- en nadelen van hoge en lage schoenen even op een rijtje. Die voor- en nadelen geven dus niet aan dat een hogere of lagere schoen de beste is. Wel is het zo dat bepaald schoeisel nou eenmaal beter bij een bepaalde omgeving, of omstandigheden past.

Hoge of lage wandleschoenen

Voordelen van lage schoenen

Lichtegewicht

Het belangrijkste voordeel van lage schoenen is vaak het gewicht. De meeste lage modellen zijn een stuk lichter dan hoge schoenen. Dat merk je niet alleen als je je schoenen mee wil nemen, je merkt het ook tijdens het lopen. Dat gewicht aan je voeten moet je immers ook meesjouwen en dat maakt je ook moe. Denk maar eens aan het verschil als je na een huttentocht van een paar dagen je thuis je gewone schoenen weer aantrekt. Wat een verschil! Je tred wordt er lichter van en is makkelijker vol te houden. 

Luchtig

Een ander groot voordeel is, dat lichte schoenen ook luchtig zijn. Zeker op een hete zomerdag merk je meteen het verschil. Op lichte schoenen krijg je vaak minder last van zweetvoeten. Daarmee zijn ze niet alleen comfortabeler dan grote zware wandelschoenen: zweetvoeten zijn een van de grootste oorzaken van blaren. Hoe langer je voeten droog blijven, hoe kleiner de kans op blaren.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Snel weer droog

Als we het dan over droge voeten hebben, daar hebben lage schoenen vaak een slechte naam. Dat lijkt logisch, want zodra je in een diepe plas stapt, lopen lage schoenen zo vol, toch? Op het eerste gezicht heb je daar helemaal gelijk in, maar dat weten de ontwerpers van die schoenen natuurlijk ook. Veel lage wandelschoenen zijn daarom gemaakt van technische materialen die snel drogen. Je schoenen en voeten zijn dan wel snel nat, ze zijn ook weer snel droog. En dat is een groot voordeel, zeker bij meerdaagse tochten.

Nadelen van lage schoenen

Minder stevig

Als het gaat over een groot nadeel van lage schoenen, wordt een gebrek aan steun rond je enkels meestal meteen genoemd. Dat lijkt logisch, want een hoge schoen strik je stevig hoog rond je enkels dicht. Dat geeft steun, zeker op steile hellingen en die mis je nou eenmaal op lage schoenen. Overigens komt die steun niet alleen van het hoge bovenwerk, maar ook van de schoenzool. Die zool is bij lagere schoenen vaak niet erg stijf. Veel lichte schoenen zijn zo gemaakt dat je je voeten soepel af kan wikkelen. Dat betekent vaak een zool die soepel meebeweegt met de beweging van je voet. Dat loopt lekker soepel en veel mensen houden van die natuurlijke beweging, maar er zit ook een nadeel aan: op scherpe rotsen voel je elke oneffenheid. Elk rotspuntje en elke kiezel steekt in je voetzool. En op een steile helling zet je je met zo’n soepele zool minder makkelijk schrap. Dan is zo’n stijve zool veel fijner.

Minder bescherming

Toch nog even naar de schacht van de schoenen. Een uitstekend rotspuntje, een tak met doorns, je kan het zo gek niet bedenken of je enkels schrapen erlangs of stoten ertegen. Zeker als je door ruig terrein wandelt. Als er een stevige laag leer met voering om je enkels heen zit, is dat geen probleem. Die bescherming bieden lage schoenen niet. En als je je enkels niet tegen van alles en nog wat stoot, is er een ander ding waar lage schoenen altijd bekend om staan: ze verzamelen van alles. Steentjes, takjes, doorns, zand, noem maar op. En tsja, wie heeft er zin om na een paar kilometer wandelen een hele grindbak uit z’n schoenen te halen?

hoge of lage schoenen kopen?

Voordelen van hoge schoenen

Volop bescherming tegen de elementen

Daarmee zijn we dus bij een belangrijk voordeel van hoge schoenen gekomen: bescherming. Hoge schoenen beschermen je dan wel niet tegen álles, maar ze helpen wel. Minder rotzooi in je schoenen, minder blauwe en gebutste enkels. Ook beschermen veel hoge schoenen je ook redelijk tegen zaken als sneeuw, water en kou. Ook de warmte speelt een grote rol. Hogere schoenen zijn ook vaak dikker en daarmee beter geïsoleerd. Koude of natte wandeltocht? Met hoge dikke schoenen heb je daar minder last van. Ook als je door diepere plassen moet, blijven je voeten beter droog en zeker bij lage temperaturen is dat wel zo fijn!

Stevig staan

Dan de zool. Hoge schoenen hebben vaak een dikke zool met een grof profiel. Die is vaak wat harder en stijver, maar vaak ook goed voorgevormd. Dat geeft grip en als je die hoge schoen goed strikt, ondersteunt de combinatie van die stevige zool en hoge schoen je enkels ook. Zeker in ruig terrein en op steile hellingen. Dat betekent niet dat je nooit meer door je enkels zwikt, maar wel dat je je makkelijker schrap kan zetten.

Goed lopen

Daarnaast heb je ook minder last van uitstekende boomwortels, stenen en losse kiezels die je bijna door je schoenen heen voelt prikken. Zo’n stijve zool kan ook helpen bij het lopen. Voor mensen die hun voeten wat minder goed kunnen afwikkelen, kan een schoen met een goed gevormde stijve zool helpen met stappen. De vorm van de schoen helpt je dan om je voet soepel te laten rollen. Dat scheelt weer kracht en klappen op je knieën.

Soms zijn er ook momenten dat je gewoon niet zonder hoge schoenen kan. Als het terrein echt ruig is of als je echt de sneeuw in gaat. Stijgijzers en gamaschen passen gewoon niet op een lage schoen.

Nadelen van hoge schoenen

Zwaar

Veel mensen die niet enthousiast zijn over hoge schoenen, vinden ze nogal ‘lomp’. Ze zijn zwaarder, en de stijvere zool bepaalt voor een groot deel hoe je stapt. Bij dat stappen voel je de grond ook minder, waardoor je het gevoel kan krijgen dat je een beetje op klosjes loopt. Die stijfheid leidt er ook toe dat je je schoenen echt moet inlopen. Als je je schoenen zo vanuit de winkel meeneemt op pad, is dat eigenlijk een garantie voor blaren.

Minder vrij bewegen

Een ander nadeel van die stijfheid is dat je minder bewegingsvrijheid hebt. De schoen bepaalt vaak een beetje hoe je loopt, zeker als je ‘m strak dicht strikt. Vaak is ook de zool voorgevormd, waardoor je niet anders kan dan lopen zoals de schoenmaker dat bedacht heeft.

Dat stevige en dikke materiaal houdt je voeten in gure omstandigheden lekker warm, maar in warme omstandigheden vaak… ook. Op een hete zomerdag kunnen hoge dikke schoenen flink gaan broeien. Meestal blijft het bij dat broeiende gevoel, maar met een beetje pech gaan je voeten zo zweten dat je er blaren of warmte-uitslag van krijgt.

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?