Foto: Lex van den Bosch

Huttentocht in Graubünden: de Kesch-Trek

Geen afgronden, geen moeilijke passages en steeds een duidelijk aangegeven route. De Kesch-Trek is een genot voor iedereen met een behoorlijke conditie. Deze huttentocht gaat tot hoog boven de boomgrens, in het hart van het Zwitserse kanton Graubünden.

Tekst & foto’s Lex van den Bosch

Treinstation Davos, uitstappen. Het Zwitserse kuuroord op 1560 meter hoogte heeft een bijna magische klank voor schaatsfanaten. Ooit schaatste Ard Schenk op het natuurijs van het Meer van Davos de 1500 meter onder de twee minuten. Ruim een eeuw later sta ik met een groepje andere wandelaars op het treinstation. Bergschoenen aan, wat franken in de broekzak en een bescheiden rugzak voor wat bagage in de hut. Meer hebben we niet nodig voor de Kesch-Trek. Een drieënhalfdaagse huttentocht in Graubünden.

De Grialetsch-Hütte op 2542 meter hoogte, de eerste overnachtingsplaats in de trekking, is niet veel meer dan twee uur lopen vanaf de Flüelapas. Aangezien het ook prachtig weer is, heeft gids Andy weinig reden om haast te maken. Het groepje dat hij begeleidt, heeft sowieso weinig aansporing nodig. In stevige tred overwinnen we de eerste hoogtemeters. Na ongeveer een uur lopen houdt Andy halt bij een richtingaanwijzer. Hij wijst naar de stenige woestenij aan de overkant van het dal, onder de toppen van de kam: “Je zou het misschien niet zeggen, maar daar onder die blokkige stenen ligt ijs: een blokgletsjer. Je kunt het zien aan de steile helling op het eind, dan weet je dat er een gletsjertong onder zit.”

Acht uur in de morgen. We hebben al ontbeten. We beginnen aan onze tweede etappe, het meertje bij de hut en het rustgevende geluid van koeienbellen achter ons latend. Met de zon in de rug bewegen we in de richting van de Kesch-Hütte, de naamgever van de trekking, op 2625 meter hoogte. Na de passage van een verstild tweede meertje stoppen we bij een kleine pas; de Scalettapas. In de luwte van de nog frisse ochtendbries houden we op de rotsen een lekker lange pauze in de zon. Daarna buffelen we door, urenlang traverserend bovenlangs het Val Funtauna.


Het hele artikel lees je in het decembernummer van 2018 van Bergen Magazine, mét praktische informatie. Dat nummer bestel je hier na

Nooit meer een nummer missen? Neem een abonnement! 1 jaar Bergen Magazine van €29,95 voor €22,50 + 3 cadeaus

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?