Is de Route des Grandes Alpes de mooiste autoroute van Europa?

Is de Route des Grandes Alpes de mooiste autoroute van Europa?

Er zijn veel mensen die zeggen dat de Route des Grandes Alpes niet alleen de mooiste autoroute van Frankrijk is, maar ook van heel Europa. Maar hoe ziet deze route eruit? Dat kom je hier te weten!

De feitjes op een rij

Deze autoroute van 720 km lang gaat door de Franse Alpen. Hij begint in Thonon-les-Bains bij het meer van Genéve en eindigt in Nice aan de Middellandse Zee.  De  tot. In totaal maakt de Route des Grandes Alpes 16.000 hoogtemeters, dit komt omdat de weg onder over achttien bergpassen gaat, waaronder de 2770 meter hoge Col de l'Iseran. Vanwege de hoogte zijn veel passen van oktober tot juni gesloten door het winterseizoen. Slechts enkele passen worden gebruikt als verbinding tussen wintersportgebieden en worden daarom  wel sneeuwvrij gehouden. In de zomer wordt de route niet alleen door auto’s bereden, maar ook door veel wielrenners en motorrijders. De route is te doen met de camper, maar helaas niet met de een caravan achter de auto. Sommige stukken kunnen erg stijl of smal zijn, daarom is het handig dat wanneer je deze route met de auto rijdt, dat je dan al wel enige ervaring hebt met het rijden in de bergen.

De geschiedenis

Het aanleggen van wegen in de Franse Alpen startte al in de 18e eeuw. De aanleg van deze wegen was toen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking, maar ook voor de machthebbers waren de wegen van groot belang. Via de wegen konden ze makkelijk soldaten verplaatsen en handelaren maakten van de wegen gebruik om veilig aan de andere kant van de bergen hun waar te verkopen. In de 19e eeuw werd er gepleit voor een verbetering van de wegen en daarom werd in 1911 de Tour des Grandes Alpes een feit. De opening van de berg Col de l'Iseran in 1937, maakte het mogelijk om de route compleet door de Franse Alpen te rijden. Na een lange tijd werden auto’s populairder en daarom werd de route ook beroemder.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De etappes van de Routes des Grandes Alpes

De gehele route heeft acht etappes met een gemiddelde afstand van 85 kilometer per etappe. Elke etappe duurt ongeveer drie tot vier uur met de auto, durf je het ook aan met de fiets? Dan heb je per etappe zeker een volledige dag nodig. Hier staan de etappes op volgorde:

Etappe 1: van Thonon-les-Bains naar Grand Bornand, 80 km
Etappe 2: van Grand Bornand naar Bourg-Saint-Maurice, 92 km
Etappe 3: van Bourg-Saint-Maurice naar Lanslebourg, 78 km
Etappe 4: van Lanslebourg naar Briançon, 110 km
Etappe 5: van Briançon naar Barcelonnette, 104 km
Etappe 6: van Barcelonette naar Valberg, 77 km
Etappe 7: van Valberg naar Saint-Martin-Vésubie, 57 km
Etappe 8: van Saint-Martin-Véubie naar Menton, 79 km

Andere Alpenroutes

Om zeker te weten dat dit de mooiste Alpenroute is, kijken we eerst nog even naar de concurrentie van de Route des Grande Alpes.

  • Allereest de Deutsche Alpenstrasse. Tijdens deze meerdaagse route kom je in elk dorpje wel iets ouds en moois tegen en ook kom je langs vele meren en bergen. De Deutsche Alpenstrasse is een van de oudste routes door de Alpen en nog altijd geliefd!
  • De Romantikstrasse in Oostenrijk. Deze route heeft niet voor niets deze naam want je komt langs Romantische plaatsjes, schilderij-achtig landschap en nog veel meer. De Romantikstrasse heeft een afstand van 380 kilometer en gaat van Salzburg naar Wenen.
  • Als derde de Grand Tour of Switserland. Tijdens deze tocht van 1600 km rijd je langs de groenste alpenweiden, de hoogste bergen en langs de blauwste meren van Zwitserland. Deze grote tour door Zwitserland begint in Zürich en eindigt in Luzern.

Is het de mooiste Alpenroute?

Ook al is de Route des Grandes Alpes spectaculair, het heeft ook een goede concurrentie. Want de Deutsche Alpenstrassen, de Romantikstrasse, de Grand Tour of Switserland en nog veel meer mogen er ook zeker zijn! Daarom zeggen wij: Ja, het is een prachtige route en is er veel te beleven, maar of het ook de mooiste is? Misschien wel, het heeft een mooi lange afstand en je ziet bijna alles van Frankrijk. Iedere mening is anders en de één zal de route sneller bezoeken dan de ander. Onze mening zegt in ieder geval dat deze route het zeker waard is om de kilometers af te leggen!

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?