The North Coast 500, de mooiste autoroute langs de Schotse noordkust

The North Coast 500, de mooiste autoroute langs de Schotse noordkust

Rijd over de magische wegen met een uitzicht op de Schotse bergen en wegen. Wil je zoveel mogelijk zien van het land in een korte tijd? Dan is een roadtrip iets voor jou. En de route The North Coast 500 is een unieke roadtrip in Schotland!

Wat is de North Coast 500?

Deze roadtrip in Schotland is in 2015 officieel geopend en is één van de mooiste routes aan de kust. Onderweg zijn er de mooiste landschappen van Schotland te zien in één route van 830 kilometer. Geniet tijdens de route van een bergen, water en de mooiste uitzichten over een groot gebied. Onderweg staan er ook speciale verblijven om in te overnachten tijdens de roadtrip, bijvoorbeeld de North Coast 500 Pods. Deze route kan je niet alleen ontdekken met de auto, maar je kan ook met de fiets of zelfs wandelend. Ga je toch wel met de auto, dan doe je er 5 tot 7 dagen over.

De route

De North Coast 500 start in Iverness en gaat van daar via de westkust naar Applecross en waar je vervolgens in noordelijke rijdt, naar Torridon en Ullapool. Vanaf hier kom rij je via Cathness en John o’Groats door de noordelijke kustgebieden van Schotland. De route eindigt met een etappe richting het zuiden waar je eerst langs Dingwall komt om uiteindelijk weer in Iverness te eindigen.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Dit moet je zien!

Tijdens de roadtrip kom je heel wat locaties tegen die het bezoeken waard zijn. Hier staan er een aantal op een rijtje:

  • Dunrobin castle, Sutherland. Dit Franse kasteel ligt ten zuiden van Brora. Het kasteel staat er al sinds de 14e eeuw, het diende in de eerste wereldoorlog als ziekenhuis.
  • Smoo cave, Sutherland. De Smoo cave vind je in het noorden van Sutherland. Deze zeegrot heeft een ingang van een 15 meter hoog en heeft ook een prachtige waterval. Binnen in de grot ben je omringd met de mooiste kalkstenen formaties.
  • Chanonry point, Black isle. Bij Chanonry point kan je dolfijnen in de Moray Firth spotten! In de zomermaanden kan je hier ook een boottocht maken tussen Rosemarkie en Fortrose.
  • Brims Ness, Caithness. Neem een duik bij de kust Brims Ness. Het ligt in de buurt van Thurso en Oost-Thurso in Caithness. Het is een erg populaire plek onder de surfers, ook kan je in de buurt bij bijvoorbeeld Gairloch gaan kajakken of op een speedboot.

Verblijf tijdens de route

Tijdens de North Coast 500 staan er veel verblijven langs de route om te overnachten. Verblijf in een typisch Schotse ‘cottage’ of Bed & Breakfast. Maar ook zijn er hotels en appartementen om te verblijven. Wil jij de echte Schotse ervaring beleven, dan raden wij aan om in de cottages en B&B ’s te overnachten!

Wandelen langs de North Coast 500

Een roadtrip is natuurlijk prachtig te combineren met een paar mooie wandelingen. Want op de plekken waar je wat langer blijft, heb je alle tijd om te wandelen! In Bergen Magazine 4 van 2020 wandelden we een aantal routes langs de North Coast 500. Hier lees je meer!

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!