Jelle Staleman, de enige Nederlandse UIAGM berggids

Jelle Staleman (1981) is als enige Nederlander zowel UIAGM Skigids  en Berggids (Skiführer und Bergführer) als Oostenrijks Staatliche skileraar. Het liefst gaat hij toerskiën en klimmen. En hij heeft van zijn passie zijn werk kunnen maken. Jelle geeft verschillende alpinisme, klettersteig- en klimcurssussen en lezingen en hij verzorgt beklimmingen op maat. Ook geeft hij skiles en biedt toerskitochten aan.

Waar is je liefde voor de bergen en het klimmen ontstaan?

Toen ik 7 jaar was, hield ik al van klimmen. Ik beklom vaak de 20 meter hoge populier  in de tuin. Mijn buurman zag dit natuurlijk ook en omdat hij zelf regelmatig ging klimmen in België, nodigde hij me uit een keer met hem ‘echt’ te gaan klimmen. Een maand later was het zover en maakte ik kennis met mijn eerste bergen en het klimmen. Vanaf toen was ik verkocht. Vanaf mijn 12e nam mijn vader mij mee op wandelvakanties in de Pyreneeën en Noorwegen. Mijn wens om berggids te worden is daar geboren. Helaas kreeg ik te horen dat dat beroep voor Nederlanders niet weggelegd was.

Hoe is het je toch gelukt berggids te worden?

Na de middelbare school ging ik de opleiding tot marinier volgen. Een mogelijkheid binnen het korps mariniers was om een ‘berg- en wintertraining’ te volgen. Dat was de richting die ik opging, en tijdens deze opleidingen werd ik echt besmet met het bergsport-virus. In mijn vrije tijd trok ik veel de bergen in en volgde ik cursussen bij de NKBV. Bij het korps volgde ik ook de opleiding tot ‘Military Skiteacher‘, hier leerde ik skiën op ski’s van 2.20 meter en leren schoenen tot aan de enkels!

Toen ik 4 jaar marinier geweest was, besloot ik dat het tijd was om van mijn passie mijn beroep te maken. En nam de stap om de prestigieuze berggidsen opleiding te gaan volgen. Daarvoor moest ik heel veel trainen, ik zat zeker 6 maanden per jaar in de bergen. De opleiding en de vele beklimmingen financierde ik met allerlei baantjes. Een sociaal leven had ik in die tijd nauwelijks en soms leefde ik zelfs op water en brood. Al mijn tijd en geld gingen naar het verwezenlijken van mijn droom. In 2012 kwam deze uit en ben ik UIAGM Skigids en Berggids! Mijn passie voor de bergen heb ik nog steeds, en het mooie is dat ik deze met mijn eigen bergsportbedrijf nu kan delen met mijn klanten!

Wat zijn je meest memorabele beklimmingen geweest?

Ik heb heel veel beklimmingen gemaakt. Zoals de Cotopaxi in Ecuador. In 2009 stond ik in Groenland op 2 onbeklommen toppen, waarvan ik er 1 een naam gaf: de McDonnel Peak, deze beklom ik met Niek de Jonge. In 2008 nam ik deel aan de Norit K2-expeditie, waar ik op 8200 meter besloot om te keren uit veiligheidsoverwegingen. In mei 2013 beklom ik met een Nederlands team als eerste Nederlander Mount Huntington in Alaska. En natuurlijk heb ik heel veel bergen beklommen in de Alpen! Tegenwoordig beklim ik voor mijn werk veel bergen. Maar gelukkig heb ik ook nog tijd om regelmatig prive de bergen in te gaan.

Wat betekenen de bergen voor jou?

Bergen staan voor mij voor rust en eenvoud. In de bergen ga je terug naar de basics. Het leven wordt weer zo simpel als het vroeger was: eten, drinken en het verplaatsen van A naar B. Je vergeet even de wereld, je verplichtingen en alle stress. Door het spectaculaire berglandschap voel je je klein en nietig. Ik kan hier de dingen weer relativeren.

Kijk hier voor het aanbod van de avontuurlijke reizen en cursussen van Jelle Staleman. Jelle Staleman wordt gesponsored door RAB, Lowe Alpine, Blizzard, Tecnica, Leki en Uvex

 

 

 

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?