Recept voor Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn, een echt Oostenrijks recept

Kaiserschmarrn is een variant op de pannenkoek, waarbij het luchtige karakter voortkomt uit stijf geklopte eiwitten die op het laatste door de rest van het beslag worden geroerd. Kaiserschmarren wordt traditioneel geserveerd met Zwetschkenröster (pruimencompote) en poedersuiker en is één van de bekendste Oostenrijkse nagerechten of mehlspeisen.

Ontstaan Kaiserschmarrn

Keizer Frans JosephHet ontstaan van de naam van het gerecht kent een aantal varianten, zo zou een arme boerin een mislukte pannenkoek aan de verdwaalde keizer Frans Joseph (1830-1916) hebben geserveerd, met de mededeling dat het 'Schmarrn' was (rommel). Waarop de Keizer, die het gerecht zeer smakelijk vond, eraan toevoegde: 'dan wel Kaisers-schmarrn'.

Aannemelijker is dat het gerecht in eerste instantie bedoeld was voor Keizerin Sisi, die graag zachte gerechten at. Ze vond dit gerecht echter te vet, waarna het aan de keizer werd voorgeschoteld. Het werd hem geserveerd als Kaserschmarrn (een oud streekgerecht), maar de keizer verstond 'Kaiserschmarrn.'

De derde optie is dat de naam van dit gerecht niets van doen heeft met de keizerlijke familie, maar dat de naam betekent dat dit gerecht een luxe gerecht was.

 

Benodigdheden kaiserschmarrn:

(ingrediënten voor 4 pers.)

  • 1⁄2 ltr. melk
  • 240 gr. bloem
  • 3 eieren
  • 4 eetlepels suiker
  • zout
  • een beetje boter
  • een beetje rum
  • citroensap
  • eventueel rozijnen naar smaak
  • Zwetschkenröster (pruimencompote)

Bereidingstijd: 40 minuten

Bereidingswijze Kaiserschmarrn

Besprenkel de rozijnen met de rum. Meel en melk, samen met wat citroensap, goed mengen in een kom. Voeg een snufje zout toe. Scheid de eieren, bewaar de eiwitten en meng de dooiers door het beslag. Laat het beslag ca. 30 minuten rijzen. Sla daarna de eiwitten stijf met de suiker en spatel ze voorzichtig door het beslag. Laat de boter smelten in een koekenpan met een anti-aanbaklaag. Giet het beslag erin, strooi de rozijnen erover en bak de Kaiserschmarrn ca. 4-5 minuten op matig vuur, tot de bodem goudgeel is. Keer dan de Kaiserschmarrn en bak de andere kant goudgeel. Met twee vorken of pannekoekenmessen in kleine stukjes trekken (niet snijden).

Leg het op een voorverwarmd bord, bestrooi ze dik met poedersuiker en serveer met Zwetschkenröster.

Benodigdheden Zwetschkenröster

  • 500 gram kwetsen (een stevig soort pruimen)
  • 1-1/2 deciliter rode wijn (150 gram)
  • 2 eetlepels wijn- of ciderazijn
  • 200 gram suiker
  • 1 pijpje kaneel
  • 2 afgestreken eetlepels maïzena

Kooktip: Andere pruimen - vers of diepvries (ontdooid) - kunnen ook gebruikt worden voor de compote, ze koken wel sneller kapot. De helft van de suiker is meestal voldoende voor zoete pruimen.

Bereidigstijd circa 15 minuten

Bereidingswijze Zwetschkenröster

Was de kwetsen, halveer en ontpit ze. Breng de wijn met de azijn, suiker en het pijpje kaneel aan de kook. Doe - als het mengsel kookt en de suiker opgelost is - de gehalveerde kwetsen in de pan.
Breng ze aan de kook en laat de kwetsen enkele minuten door koken, roer af en toe. Voeg - als de velletjes van de kwetsen net iets los beginnen te laten - de maïzena toe en kook al roerend nog even kort door tot de compote gebonden is.

Laat de kwetsencompote afkoelen en liefst tot de volgende dag (in de koelkast) staan zodat de smaak goed door kan trekken.

Serveertip

Dit gerecht is ook heerlijk met appelmoes of vers fruit. Serveer dit in plaats van Zwetschkenröster.
 
Mahlzeit!

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Rubriek: 

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!