Recept: taart met amandelen en cranberry jam

Recept: Oud Oostenrijks recept, de Linzer Torte

Van de Linzer Torte wordt wel eens gezegd dat dit de ‘oudste taart’ is die naar een stad is vernoemd. Of dat zo is, durven we niet te zeggen, maar het stamt in ieder geval nog uit de tijd van het oude keizerrijk Oostenrijk-Hongarije. Daar werd het een populair gerecht, van Trentino tot in de hoofdstad Wenen, al ontstonden er in al die regio’s wel veel verschillende varianten. De verschillende regio’s hadden elk hun eigen toevoeging met ingrediënten die op verschillende manieren werden toegevoegd en gecombineerd. De kaneel en kruidnagel samen met de cranberry-jam maken het een heerlijk kerstdessert, die gemakkelijk thuis te maken is.

Wat heb je nodig?

• 250 g fijngehakte amandelen
• 240 g bloem
• 135 g suiker
• Geraspte citroenschil
• 10 g gist of bakpoeder
• 1 snufje zout
• 1 snufje kaneel
• 1 gemalen kruidnagel
• 1 ei
• 225 g boter
• 10 g rum
• Cranberry-jam om te vullen, naar smaak
• Gesneden amandelen om te versieren, naar smaak

Bereidingswijze

Meng in een kom de boter zacht en meng het daarna samen met het zout, de citroen, kaneel, kruidnagel en suiker. Als het mengsel goed gemengd is, voeg je het ei toe tot het één geheel is, voeg dan de rum toe. Meng in een andere kom de bloem, de fijne amandelen en de gist/ bakpoeder en voeg dit toe aan het eerste mengsel. Maak een platte, vierkante vorm, wikkel het in huishoudfolie en laat het minstens een uur in de koelkast rusten.

Bekleed een vorm met bakpapier en vorm het deeg erin. Garneer met de cranberry-jam. Maak reepjes van het overgebleven deeg om de taart mee te versieren en leg ter decoratie een paar in plakjes gesneden amandelen op de rand. Bestrijk de taart met een ei en melk.

Bak de taart 35-40 minuten op 170 ° C in de oven tot de taart goudbruin is geworden.

Haal het uit de oven, laat het afkoelen en serveer het naar smaak bestrooid met poedersuiker


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Tip: combineer de taart met een lekkere kruidenthee.
 

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.