Klimmen in de Schotse Hooglanden: Munroïsme

De hoogste bergen van Schotland worden ook wel munro's genoemd, naar Sir Hugh Munro (1856 - 1919). Aan het eind van de 19e eeuw catalogiseerde hij de bergtoppen in de Highlands. In 1891 publiceerde hij zijn lijst van toppen boven de 3000 voet (914 m): de Munro Tables. Op twee na heeft Sir Hugh al 'zijn' bergen beklommen. Hij heeft niet kunnen vermoeden waar zijn lijst uiteindelijk toe zou leiden: munrobagging, het beklimmen van alle hoofdtoppen.

Auteur: Martin Snijders

In totaal zijn er 284 hoofdtoppen. De 277 bijtoppen zijn weliswaar ook hoger dan 3000 voet, maar ze liggen, volgens definitie, onvoldoende vrij aan alle zijden. In Groot Brittannië is het in toenemende mate een rage om in ieder geval alle hoofdtoppen te beklimmen. Als compleatist - wanneer je een full round hebt afgelegd - behoor je tot de elite van de munroïsten. Sinds mei 2007 staan er al meer dan 3800 officieel geregistreerd. Gemiddeld kost het iemand tien jaar om ze allemaal te beklimmen. Velen doen er echter langer over. Zestig jaar is zelfs geen uitzondering.

Enkele munroïsten proberen bovendien alle 224 Corbett​s (bergen tussen 2500 en 3000 voet) te bedwingen, en alle Furths. Dat zijn - further than Scotland - alle bergen van munrohoogte in Engeland, Wales en Ierland.

Records

En dan zijn er nog de recordbrekers. Inmiddels zijn er mensen bezig aan hun twaalfde (!) ronde. Het snelheidsrecord staat op 48 dagen (2000) en dat record is bereikt puur op basis van spierkracht! Het boek The Munro Phenomenon verhaalt zelfs van een persoon die alle munro's per fiets bedwong en zelfs met zijn rijwiel op zijn nek de Inaccessible Pinnacle beklom. Deze vorm van sportverdwazing is wellicht onbedoeld in gang gezet door de Schotse munro-icoon Sir Hamish Brown, die in 1974 als eerste alle munro's binnen vier maanden in one go voltooide en er een schitterend boek over schreef, Hamish's Mountain Walk, de klassieke munrobijbel.

Vlaklanders

Zelfs de 'vlaklanders' beginnen een (klein) woordje mee te spreken. Johan de Jong uit Hardenberg werd in 1995 de eerste Nederlandse munroïst, gevolgd door Machiel Rosenbrand in 2000. Schrijver van dit artikel is sinds 2004 nummer drie op de SMC-lijst (Scottish Mountaineering Club). Ook bevinden zich al enkele Duitsers en Vlamingen in de lijst. Johan de Jong is op 15 augustus van dit jaar ook nog Nederlands eerste corbetteer geworden, iemand die alle 224 Corbetts heeft beklommen.
 

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?