Wandelen op de skipiste

Mag je met een slee de piste af?

Als je ’s winters de bergen in gaat, doe je dat niet altijd alleen maar om te skiën en te snowboarden. Je kan immers ook gaan wandelen, toerskiën, of bijvoorbeeld mooie sledetochten maken. Maar mag dat ook allemaal op de piste?

De pistes zijn vaak de veiligste plekken voor een mooie winterse belevenis. De sneeuw wordt meestal goed geprepareerd en je bent er relatief veilig voor lawines. Dat maakt de pistes ook aantrekkelijk voor een sledetocht. Maar of dat ook overal mag… 

Kort gezegd is het antwoord bijna altijd ‘nee’. Je mag niet zomaar met je slee, of wandelend de pistes af. De voetstappen die je wandelend achterlaat, kunnen voor skiërs en snowboarders best hinderlijk zijn. Om dezelfde redenen mag je vaak ook niet op langlaufloipes wandelen. Ook spelen snelheidsverschillen een rol. Wandelend ben je een stuk langzamer dan een skiër, die vaak met een flinke snelheid van de pistes af komt glijden. Je mag bijvoorbeeld ook weer niet zomaar stilstaan midden op de piste. Sleeënd geldt juist het omgekeerde: daarmee ga je vaak zo hard dat, op een enigszins harde piste, je veel meer moeite hebt om goed te remmen. Je bent dan dus weer veel te snel. 

Mag je ook omhoog op de piste?

Omhoog op de piste klinkt misschien wat gek, maar door de groeiende populariteit van toerskiën, wordt de kans dat je mensen over de piste omhoog ziet gaan steeds groter. Dat kan lastig zijn. Mensen houden vaak geen rekening met mensen die omhoog gaan en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. 

Daarom kiezen veel toerskiërs ervoor om hun tochten na sluitingstijd van de piste te ondernemen, maar ook dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Dan rijden de pistebullys namelijk af en aan om de pistes weer helemaal strak te trekken voor de volgende dag. Met name de grote kabels waarmee die zich over de hellingen slepen, kunnen voor nare verrassingen zorgen. Daarbij zijn in het verleden al meerdere zware ongelukken gebeurd. 

Huisregels van de piste

Omdat toerskiën steeds populairder wordt, zijn er in steeds meer wintersportgebieden plekken op de pistes waar je als toerskiër wel veilig uit de voeten kan. 

Daarmee komen we ook meteen bij een van de belangrijkste punten: check altijd de huisregels van het wintersportgebied en/of de piste. Daarop staan vaak de belangrijkste aanwijzingen. En dan kan het natuurlijk nog steeds dat er iets aan de hand is, waardoor alles anders wordt. Volg daarom altijd de aanwijzingen van het personeel bij de pistes op. 

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!