Met de caravan de bergen in

Met je auto en caravan de bergen in: tips en tricks

Om op de mooiste plekken in de bergen te kunnen wandelen moet je met je auto vaak een stuk de bergen in. Hierdoor kom je vaak op plekken waar je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer niet kunt komen en kun je eenvoudig je eigen spullen meenemen voor je wandeltocht. Veel vakantiegangers vinden het heerlijk om met de caravan de bergen in te gaan. Om op een veilige en comfortabele manier in de bergen te rijden met caravan hebben we enkele tips en tricks voor je verzameld.

Zorg voor de juiste verzekeringen

Voordat je de bergen in rijdt zijn er een aantal aspecten waar je op moet letten. Zorg bijvoorbeeld altijd voor de juiste autoverzekering waarbij je zeker weet dat je auto, je caravan en jij gedekt zijn wanneer er wat gebeurt. Lees je van tevoren altijd goed in over het land waar je gaat rijden: heb je bijvoorbeeld een vignet nodig? Wat zijn de verkeersregels in het desbetreffende land? Om veilig te rijden met caravan is het dus aan te raden om je goed voor te bereiden op je autotrip door de bergen.

Berg op? Let hierop

Je zult al gauw merken dat de berg op rijden anders aanvoelt dan wanneer je in het platte Nederland rijdt. Hier rijden we vaak met een laag toerental (zoals 80 rijden in de vijf) maar in de bergen moet je dat dus absoluut niet doen. Omdat je met een caravan achter je auto een flink gewicht omhoog moet rijden, is het aan te raden om het toerental op te voeren en dus de versnelling te verlagen. Op die manier zorg je ervoor dat de motor niet oververhit wordt en je de auto niet stuk rijdt. Veel mensen nemen hun caravan mee op wandelvakantie zodat ze ergens in de natuur tot rust kunnen komen. Hiervoor gelden dezelfde regels wanneer je de berg op rijdt: je voelt zelf vaak goed aan of je de juiste versnelling gebruikt. Zorg er altijd voor dat de caravan niet te zwaar beladen is om op een zo veilig mogelijke manier te rijden. Let erop dat je altijd voorrang hebt op dalende passanten wanneer je de berg op rijdt. Bij een smalle haarspeldbocht mag je als je omhoog gaat dus altijd als eerste de bocht nemen.

Berg af? Let hierop

Wat veel mensen verrast is dat je in dezelfde versnelling de berg af moet als waarmee je de berg op bent gekomen. Ga vooral niet in een hogere versnelling de berg af. Dan moet je namelijk steeds de rem in trappen. Op die manier beschadig je onnodig de remmen van je auto. Hierbij geldt dat wanneer je je voet van het gas haalt de auto langzamer zou moeten gaan. Wanneer dit niet het geval is is het aan te raden om terug te schakelen zodat het wel gebeurt. Rijd nooit in z’n vrij de berg af omdat dat zeer gevaarlijk is, net zoals continu de rem intrappen. Neem alle tijd om de berg af te rijden met een caravan en zorg hierbij dat je geen gevaar voor jezelf en andere deelnemers in het verkeer bent.

Extra tips

Ga je met je caravan de bergen in, dan zijn er nog enkele andere tips waar je rekening mee kunt houden en die handig zijn onderweg:

  • Lees altijd het instructieboekje van je eigen auto. Hierin staat vaak handige informatie over rijden met een aanhangwagen en/of caravan op hellingen en in de bergen.
  • De meeste hellingen waar je met je auto en caravan kunt komen in de bergen zijn vaak niet hoger dan 12%. Wanneer je niet afwijkt van deze wegen zul je zeker geen hogere hellingen tegenkomen. Doe je dit toch, zorg er dan voor dat je een smalle caravan bij je hebt die langs de smalle bochten kan komen.
  • Slapen op een bergcamping? Grote kans dat de eigenaar een tractor heeft om je het laatste steilere stuk te helpen. Ideaal!
  • Het is aan te raden om kennis te hebben van de koppelkromme van je auto zodat je precies weet wanneer je welk aantal toeren en welke koppeling moet hebben.
  • Laat je de auto voor vakantie checken? Het kan geen kwaad om er dan even bij te vermelden dat een vakantie met caravan door de bergen op de planning staat. Zo kan de desbetreffende monteur nog een extra check doen op de punten waar dat nodig is.

 

 

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.