zwerfaval in de bergen

Meer aandacht voor afval in de bergen

Afval in de bergen is en blijft een groot probleem. Daarom is de Zwitserse Alpenvereniging SAC-CAS een nieuwe campagne begonnen. De campagne #cleanmountains moet bergsporters nog extra bewust maken van het afvalprobleem.

Geloof het of niet, maar door de coronacrisis is het op veel plekken in de bergen razend druk. Hoewel er geen toeristen zijn, trekken veel bewoners van de berglanden er nu zelf op uit in de bergen. Die eindeloze stroom dagjesmensen heeft een belangrijk en goed zichtbaar gevolg: zwerfaval.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De problemen met zwerfafval zijn natuurlijk allesbehalve nieuw, maar nu het zo druk is, is dat volgens de SAC-CAS een goede reden om de aandacht weer op het afvalprobleem te richten. Met een postercampagne worden bergsporters weer bewust gemaakt van het probleem en om toch vooral al het afval zelf mee terug het dal in te nemen.

Afvalzakken mee!

Maar het blijft niet bij alleen posters. De SAC-CAS start ook een afvalzak-actie. Vanuit vijftig berghutten worden gratis en voor niets afvalzakken uitgedeeld, zodat niemand meer een excuus heeft om niet het eigen afval mee te nemen. En omdat er waarschijnlijk meer in zo’n zak past, dan alleen het eigen afval, wordt iedereen aangemoedigd om die zak ook nog een beetje bij te vullen met afval dat onderweg gevonden wordt. Zo worden de bergen daadwerkelijk een beetje schoner.

Zelf wat bijdragen?

Okee, zelf kunnen we op dit moment niet naar de bergen, maar we gaan er vanuit dat dat binnenkort wel weer kan en dan kunnen we zelf een belangrijke bijdrage leveren. Vooral door het afvalprobleem niet nog groter te maken. Zorg ervoor dat je dus geen zwerfafval achter laat. Stop alles netjes in een vuilniszak en neem die mee naar een plek waar je je afval volgens de regels kwijt kan. Let ook op zakdoekjes en de wikkels van energierepen die uit een jaszak waaien. En laat ook geen appelklokhuisjes of ander ‘biologisch afbreekbaar’ materiaal achter. Nog beter is natuurlijk om geen afval te veroorzaken. Neem een bijvoorbeeld veldfles mee in plaats van een wegwerpflesje of een blikje. Hier lees je meer tips voor een bergvakantie zonder plastic. En heb je ruimte in je afvalzak? Neem wat zwerfafval mee, als je dat onderweg tegenkomt.

 

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.