bergschoenen schoonmaken

Vergeet niet je bergschoenen goed te onderhouden

Een goede wandelschoen is onmisbaar voor welke wandeling je ook gaat doen. Bij de aanschaf let je op de pasvorm voor jouw voet én kies je de schoen die geschikt is voor het terrein waar je gaat lopen. En je wilt lang op je schoenen kunnen lopen, daarom biedt schoenenfabrikant Hanwag een paar praktische tips voor het goed onderhouden van je leren bergschoenen.

Je schoenen schoonmaken

Ook al heb je er misschien niet altijd zin in, toch is het aan te raden je schoenen na elke wandeltocht schoon te maken. Dit doe je het beste door de inlegzolen en de veters uit je schoen te halen en het vuil en modder van je schoen en de zool af te borstelen. Bij vastzittend vuil gebruik je stromend water om het los te weken. Maar gebruik geen zeep, dat tast de impregnatie aan. De binnenkant, meestal van textiel (zoals in de meeste GORE-TEX®-Schoenen) reinig je met een spons en water. Gebruik geen heet water. Voor het ademend vermogen van de schoen spoel je met lauwwarm water ook de pluisjes en dergelijke weg.  Een leren voering reinig je door deze met een natte doek een aantal keer nat te maken en natuurlijk laten drogen. Daarna kan je de lerenvoering met een impregneerspray inspuiten.

Je schoenen impregneren

Als je schoen weer droog is, is het tijd om hem te impregneren. Want ook al wordt het leer van je schoen bij productie al geïmpregneerd, het is belangrijk dit regelmatig te herhalen. Spuit de spray als de schoen droog is na het reinigen op het droge leer op een afstand van ca. 30 cm. Neem ook de tongflap en zoolranden mee en vergeet de kleine hoekjes niet. Impregneerspray heeft over het algemeen 24 uur nodig om optimaal te werken. Als je je schoenen intensief gebruikt kan je de behandeling na 12 uur herhalen.

Waxen

Je kan je schoenen ook in de wax zetten. Je wrijft een dun laagje wax speciaal voor bergschoenen op het droge leer, masseer het in een draaiende beweging iets in. Heb je iets te veel gebruikt, dan kan je dat weer verwijderen. Pas wel op voor waxrandjes. Let op, heb je schoenen waar Nubuck op zit (dit heeft dezelfde structuur als suède, maar is steviger) dan kan dat door de wax iets donkerder verkleuren. Wax is voor schoenen waar textiel in verwerkt is, minder geschikt, omdat er een kans is dat het textiel verstopt raakt. Gebruik voor het waxen nooit olie of vet!

Je bergschoenen opbergen

je bewaart je bergschoenen het beste in een droge, geventileerde ruimte. Zet ze niet bij de verwarming of in direct zonlicht. Dan kan het leer langzaam uitdrogen. Zet je schoenen recht op, de veters los en de tongen een beetje naar buiten. Gebruik een schoenspanner om je schoenen hun pasvorm te laten behouden. Impregneer je schoenen voor je ze opbergt. Als je je schoenen een tijd niet gebruikt hebt, kan je de profielzool voorzichtig een beetje opruwen met fijn schuurpapier. Maar het is aan te raden hiervoor eerst advies te vragen bij een goede outdoorwinkel of schoenmaker.

Bron: Hanwag
 

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?