Eiger Noordwand

Nederlandse avonturen op de Eiger Noordwand

De Eiger Noordwand is een van de meest beruchte en beroemde berghellingen van de Alpen. Lang stond de wand bekend als ‘het laatste probleem van de Alpen’, omdat het maar niet lukte de wand succesvol te beklimmen. Inmiddels is het beroemde atleten zoals de inmiddels overleden Ueli Steck en Mammutatleet Dani Arnold gelukt om de wand in minder dan drie uur te beklimmen, maar desondanks staat de Eiger Noordwand bekend als een zware beklimming.

Niks voor mensen uit het vlakke Nederland zou je denken. Maar niets is minder waar. Een Nederlander speelde zelfs een belangrijke rol in een uniek stukje geschiedenis op de Eiger Noordwand!

De eerste Nederlandse beklimming

In 1977 waren Ronald Naar en Bas Grenigt de eerste Nederlanders die de top van de Eiger via de Heckmairroute over de Noordwand haalden. Naar zou daarover later zeggen dat het een helletocht was, maar ook dat het de mooiste Zwitserse berg was die hij beklom. Met deze beklimming bewezen Grenigt en Naar dat de Nederlandse bergsporters meededen met de internationale top. Naar zou datzelfde jaar ook nog de noordwand van de Matterhorn beklimmen.

Reddingsactie op de Noordwand

Een beroemde actie op de Eiger Noordwand waar een Nederlander bij betrokken was, was een reddingsactie. In 1957, twintig jaar voordat Naar en Gerenigt via de Noordwand de top van de Eiger bereikten, was Tom de Booij al betrokken bij de redding van de Italiaanse klimmer Claudio Corti. Zijn team was op de Noordwand in de problemen geraakt en Corti en Stefano Longhi bungelden hulpeloos alleen aan de wand. Omdat een Zwitsers reddingsteam aarzelde, namen De Booij en zijn vriend Lionel Terray het initiatief voor de reddingsactie. Via de westwand van de Eiger bereikten ze als eersten van de redders de top, om vanaf daar de twee klimmers omhoog te hijsen.

Alle Nederlanders op de Eiger Noordwand

Deze Nederlanders hebben de Noordwand van de Eiger beklommen:

• Ronald Naar en Bas Gresnigt (1977)
• Johan Taks en Gertjan van Leersum
• Gerard van Sprang en Edmond Öfner
• Pieter de Kam en Bruno Jacobs (BE)
• Cas van de Gevel en Wilco van Rooijen
• Thierry Schmitter en Jan-Willem Jenneskens
• Maikel van Sundert en Niels van Veen
• Roeland van Os (met 2 Engelsen)

Hier lees je meer weetjes over de Heckmair route op de Eiger Noordwand.

Bronnen:

Afbeelding: 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Merk: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past