Lofoten. Foto: Johan Berge/www.visitnorway.com

Noorwegen: land van contrasten

Bodo. Foto Avani/www.visitnorway.comHoge bergen, imposante fjorden, dichtbegroeide bossen, massieve gletsjers en uitgestrekte hoogvlakten en dit allemaal binnen de grenzen van één land: Noorwegen. Deze veelzijdige bestemming nodigt je uit om er te voet op uit te trekken. Van oudsher trekken mensen in Noorwegen te voet door de natuur, voettochten maken dan ook deel uit van de Noorse cultuur. In bijna alle delen van het land zijn goed ontwikkelde wandelpaden met bewegwijzering aanwezig in verschillende moeilijkheidsgraden. Voor zowel gezinnen met kinderen als geoefende bergwandelaars zijn er geschikte wandelroutes. Noord Noorwegen Johan Berge/www.visitnorway.comDeze regio staat bekend om zijn spitse bergtoppen, blauwe gletsjers, eindeloze bergen en ruime vlaktes. In de zomer is het door de middernachtzon mogelijk om 24 uur lang te wandelen en de natuur te ontdekken. In Noord Noorwegen kan je genieten van het weidse uitzicht, de rust en het licht in dit bijzondere Arctische gebied.

Midden Noorwegen Midden Noorwegen heeft een rijk cultureel erfgoed en wordt gekenmerkt door rustige landschappen met onder andere talloze eilandgroepen voor de kust. Dit gebied huisvest ook het imponerende bergmassief Dovrefjell waar de muskusos nog vrij rondloopt.Fjell Noorwegen Anders Gjengedal/Innovation NorwayDit gebied strekt zich uit van de spectaculaire bergtoppen van Jotunheimen tot aan de Zweedse grens in het oosten. Kenmerkend voor deze regio zijn de hoogste berg van Noord-Europa: de Galdhøpiggen (2.469 meter) en het Mjøsa meer, met zijn vruchtbare dalen en talloze dorpjes. De ongerepte natuur gaat in Fjell Noorwegen hand in hand met een mooi cultuurlandschap.

Fjord NoorwegenAnders Gjengedal,Innovation NorwayFjord Noorwegen is met recht verkozen door National Geographic Traveller tot beste reisbestemming ter wereld in 2004 en 2009. Imposante fjorden dringen diep door in het bergachtige binnenland met als resultaat een prachtig landschap met indrukwekkende uitzichten. Dit is ook het land van de gletsjers en de daar uit voortkomende snelstromende rivieren. In het uiterste zuiden van deze regio domineert juist een berglandschap. Zuid Noorwegen Nergens in Noorwegen zijn de contrasten groter dan in het zuiden. Tijdens wandelingen op de paden langs de kust heb je bijna constant een fantastisch uitzicht over de zee. Een paar uur rijden landinwaarts liggen imponerende berg- en bosgebieden en gezellige dorpjes waar bergwandelaars hun hart kunnen ophalen. Voor meer informatie over wandelen in Noorwegen kijk op www.visitnorway.nl/wandelen

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen