onbekende berggebieden

Onbekende berggebieden die ook het bezoeken waard zijn

Soms lijkt het alsof alle berggebieden in Europa platgelopen worden door toeristen. Waar je ook komt, loop je toeristen tegen het lijf. Maar gelukkig nog niet overal. Er zijn nog plekken waar het (voorlopig) nog een stuk rustiger is. We noemen er een paar, maar… niet verder vertellen! Anders wordt het op deze plekken ook nog druk. 

onbekende berggebieden

Queyras (Frankrijk)

De Queyras is een mooi, maar nog vrij onbekend gebied in de Franse Alpen, tegen de Italiaanse grens. De streek is dunbevolkt, zeker het regionale natuurpark Queyras. Maar misschien is het juist daarom wel zo’n prachtige ruige streek. Het gebied ligt enigszins geïsoleerd: er gaan maar drie wegen het gebied in en die lopen alle drie over hoge cols. De namen daarvan ken je wellicht vooral vanuit de Tour de France: de Col d'Izoard, de Combe du Queyras, of vanuit Italië via de de Col d'Agnel. De rit over die cols geeft je al een voorproefje van de authentieke natuur die je hier vindt. Daardoor is de streek meteen een aanrader voor wie van stille, maar soms pittige bergtochten houdt. De Tour de Queyras (GR58) wordt vaak gezien als een van de mooiste bergtochten van Frankrijk. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


onbekende berggebieden

Julische Alpen (Slovenië)

Helemaal onbekend is de Sloveense zijde van de Alpen niet, bekende wandelroutes, zoals de Alpe Adria Trail komen door dit gebied, maar toch is de Sloveense kant van de Alpen nog lang niet zo bekend en populair als andere delen van de Alpen. Eigenlijk zonde, want in Slovenië liggen duizenden kilometers aan wandelroutes voor je klaar en een groot deel van die routes loopt door prachtige ongerepte natuur. Het grootste deel van de Sloveense berggebieden is namelijk beschermd. Kortom: bereid je voor op mooie natuur en het echte Alpengevoel!

onbekende berggebieden

Picos de Europa (Spanje) 

Denk je bij Spanje vooral aan drukke en zonnige zandstranden, of de uitgestrekte meseta? Zonde! In het noordwesten van Spanje vind je de Picos de Europa. Een gebied dat lang niet zoveel zongarantie heeft als de rest van het land en daarom vaak overgeslagen wordt. Maar juist door al die regen is de Picos een bijzonder gebied. Hoge steile kalkstenen rotswanden worden afgewisseld met heel veel groen. Dat maakt wandelen door dit gebied een prachtige belevenis. Daarom wordt dit gebied soms ook als de ‘verrassing van Spanje’ omschreven.

onbekende berggebieden

Hoge Tatra (Polen-Slowakije) 

Op de grens van Polen en Slowakije liggen de bergen van de Hoge Tatra, een gebied waar je als bergsporter alle kanten op kan. Klimmen, wandelen, fietsen en cultuur opzoeken in de dorpen, het kan er allemaal. Het gebied is een geliefde vakantiebestemming voor met name de Polen zelf, maar het gebied is dusdanig uitgestrekt dat het weinig moeite kost om de rust op te zoeken. 

onbekende berggebieden

Zagori (Griekenland)

Ook Griekenland is als vakantiebestemming bij velen vooral bekend om de feesteilanden, maar net als in Spanje heeft ook Griekenland een aantal bijzondere parels. Een ervan is de streek Zagori, een vrij onbekend gebied, ook bij bergwandelaars. Zagori betekent letterlijk ‘achter de bergen’, maar als je hier om je heen kijkt, sta je er eigenlijk gewoon middenin! In het Nationaal Park Zagori wandel je door een adembenemend landschap met een bijzonder en vooral erg rijk ecosysteem. Maar ook ademt alles hier geschiedenis. Je steekt beekjes en rivieren over via oude ezelsbruggetjes en zo nu en dan kom je langs eeuwenoude kloosters. Kortom: hier kun je zeker een bijzondere bijzondere tocht maken. 

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt