rust in de bergen

Hoe omzeil je de drukte komende zomer?

Om je heen alleen het geluid van je voetstappen, de wind en in de verte het geklingel van koebellen. Om je heen niets dan het groene gras van de alm en boven je de grijze rotsen en de glinsterende eeuwige sneeuw. Dat is toch het ideale plaatje. Vrij en eenzaam in de bergen. Maar dan wordt die serene rust verstoord door een grote groep mensen die luid pratend op je af komen. Weg rust. Hoe voorkom je dat je tijdens je bergvakantie in de drukte verzeild raakt?

Het ontwijken van grote groepen, is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Een groot deel ervan komt aan op goed plannen.

Kies een rustig moment

De makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je rustig op vakantie kan, is natuurlijk door buiten het hoogseizoen op pad te gaan. Dan is het gegarandeerd rustiger. Ontwijk dus de periode van de grote schoolvakanties, maar plan je tochten daarvoor of daarna. Tegelijk geldt dat dat niet voor niets de drukke periodes zijn. Scholen geven niet zomaar vrij omdat je buiten de drukte om de bergen in wil. Vaak ben je min of meer gedwongen om in het hoogseizoen op pad te gaan. Een goede truc is dan om zoveel mogelijk doordeweeks op pad te zijn. Ook in het hoogseizoen is het in de weekenden vaak nóg drukker.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Kies je eigen route

Toeristenbureaus geven vaak kaarten uit waarop een aantal prominente wandelroutes al voor je aangegeven staan. Vaak doormiddel van een dikke gekleurde lijn die je eigenlijk alleen nog maar hoeft te volgen. Lekker makkelijk. En dat vinden veel anderen natuurlijk ook. Als je de rust op wil zoeken, kan het daarom lonen om zelf met een goede wandelkaart je route uit te stippelen. Toegegeven, je moet wel goed kaart kunnen lezen, maar op deze manier verander je je wandelroute in jouw eigen ontdekkingstocht! 

Extra tips hierbij:

  • Ontwijk etappes van de hele bekende trektochten. Zulke tochten staan vaak én goed aangegeven, maar zijn ook zo bekend dat ze veel wandelaars aantrekken die een stukje van zo’n bekende route willen meepakken.
  • Ontwijk de allermakkelijkste routes. In de buurt van kabelbanen, sommerrodelbanen, bikeparks, uitkijkpunten en andere toeristische hotspots heb je vaak routes en paden die voor werkelijk iedereen toegankelijk zijn. En daardoor zijn ze vaak al snel erg druk.
  • Wandel van A naar B. Veel wandelroutes zijn rondwandelingen. Je begint en eindigt bij een kabelbaan en/of parkeerplaats. Dat betekent dat het begin- en eindpunt vaak erg druk zijn. Als je van A- naar B gaat en gebruik maakt van het openbaar vervoer, vermijd je drukke parkeerplaatsen. Plan wel goed, want openbaar vervoer wil natuurlijk ook wel eens druk zijn. Voordeel is ook nog dat je je auto kan laten staan. Ben je nog milieuvriendelijker bezig ook!
  • Bergmeren, werken als een magneet op mensen. Niet gek ook, want zeker op een warme zomerdag is het heerlijk om even af te koelen. Maar als je écht koste wat kost de drukte wil ontwijken, moet je een frisse plons aan je voorbij laten gaan. 

De beste, de hoogste en de mooiste, zijn vaak de drukste

Heb je een hut gevonden die de beste maaltijden van het dal, of de hele regio op de kaart heeft staan? Ga er dan maar vanuit dat dat ook een van de drukste hutten van het hele dal zal zijn. Want de beste maaltijden, de koudste drankjes en de mooiste uitzichten, wie wil dat nou niet? Dat hoeft trouwens niet meteen te betekenen dat het eten en drinken op een andere plek minder smaakt. In tegendeel, door de rust smaakt het eten eten op een terras waar je niet weggekeken wordt door medebergwandelaars die staan te trappelen om óók van dat lekkers te genieten, vaak net zo goed! 

Wandel niet naar de bekendste top

Elke regio heeft zo z’n bekende en minder bekende toppen. En je kan er natuurlijk donder op zeggen dat die hele bekende toppen ook erg druk zijn. Wil je toch een topje meepakken, maar op weg naar boven niet achteraan sluiten in de rij? Kijk dan eens op de wandelkaart of een top ernaast ook te beklimmen is. Gek genoeg kan je één top verder soms al een oase van rust aantreffen. En voor wie wel een beetje van mensen kijken houdt: vanaf een buurtop heb je soms ook nog een leuk uitzicht op al het gekrioel verderop.

Vroeg uit de veren en vroeg thuis!

Soms kun je de drukte nou eenmaal niet ontwijken. Het aantal paden in de bergen is niet oneindig en je moet natuurlijk ook nog rekening houden met wat jij én je gezelschap aankan. Ben je nou eenmaal in een drukkere regio, dan is het vaak een goed plan om vroeg op te staan. En ja, vroeg opstaan is niet altijd leuk, maar je kan met belonen met een mooie tocht door een bergwereld die langzaam ontwaakt een sereen panorama de bergen, terwijl beneden iedereen nog aan het ontbijt zit!  

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?