mooiste wandelroutes slovenië

4 tophikes door Slovenië

Slovenië is een écht Alpenland. En dat betekent dat je er ook écht kan bergwandelen. En hoe, in het land ligt meer dan 15.000 kilometer aan bergwandelroutes. Maar waar te beginnen? Deze vier routes misstaan niet op je bucketlist.

mooiste wandelroutes slovenië

De Vredesroute – langeafstandswandeling langs het front van de Eerste Wereldoorlog

Nu liggen de bergen rondom de Sočavallei er vredig bij, maar iets meer dan een eeuw geleden was dat wel anders. Hier liep tijdens de Eerste Wereldoorlog het Isonzo Front en bevochten soldaten uit Oostenrijk-Hongarije en Italië elkaar hier op leven en dood. In wat nu een vredig gebied is, kwamen in de gevechten om dit gebied talloze jonge mannen om, raakten gewond of werden krijgsgevangen gemaakt. De Vredesroute volgt min of meer de frontlijn. Onderweg vind je veel sporen van de strijd van vroeger. Oude stellingen, waar de soldaten zich verschansten, maar ook veel informatiepanelen en openluchtmusea waar de strijd en de talloze slachtoffers worden herdacht.

Het is gelukkig niet alleen maar verdriet langs de route, want de route draait juist om de vrede en vrijheid waar je nu van kan genieten. En de omgeving leent zich daar ook voor. De route voert niet alleen door een historisch beladen landschap, maar ook door een ontzettend mooi landschap. Imposante karstmassieven en kleine dorpjes bepalen het landschap.

Meer weten over deze route? 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


mooiste wandelroutes slovenieDe Via Alpina, dé lange-afstandsroute van de Alpen

De Via Alpina is natuurlijk dé grote lange-afstandswandelroute van de Alpen. Geen enkele andere route is zo lang, en voert je door zo veel verschillende gebieden. De vijfduizend kilometer lange route is verdeeld in vijf deelroutes, die je bij elkaar door acht landen voeren. De route bestaat inmiddels twintig jaar en heeft een reputatie opgebouwd als een van de mooiste routes van de Alpen. Twee delen van de Via Alpina lopen door Slovenië, allebei door het Nationaal Park Triglav.  

Meer weten over deze route?

Mooiste wandelroutes slovenië

De Juliana trail: het mooiste van de Julische Alpen

De 270 kilometer lange Juliana Trail is een route door de Julische Alpen. De zestien etappes van de route voeren je langs de mooiste plekken van de Julische Alpen. Dat betekent dat je zicht krijgt op de Triglav, de hoogste berg van Slovenië, maar prachtige utizichten hebt op het meer bij Bled. Je loopt over passen en langs rivieren. Bereid je dus voor op heel wat hoogtemeters, maar ook op prachtige uitzichten op watervallen en rivierdalen.

Meer weten over deze route?

mooiste wandelroutes slovenië

De Slovenia Mountain Trail , de langste wandelroute van Slovenië

De Slovenia Mountain Trail is de langste lange-afstandswandelroute die volledig in Slovenië ligt. De route meet maar liefst 599 kilometer! Van de heuvels en middengebergte van de Pohorje, tot de ruige toppen van de Karawanken en de besneeuwde top van de Triglav. Je komt het allemaal tegen! Bij elkaar doe je toch zeker 28 dagen over de route, maar dan heb je ook wel alles van de Sloveense bergen gezien. Uiteindelijk eindigt de route aan de warme Adriatische kust, waar het zeewater voor de vermoeide wandelaar vast en zeker een welkome opfrisser is.

Meer weten over deze route?

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?