Onderkoeling: een onzichtbaar gevaar

In de bergen zijn is genieten van ruimte, rust en natuur. Het is er mooi, maar je hebt er meer kans om onderkoeld te raken. Onderkoeling is een onderschat gevaar. Lees hoe je onderkoeling herkent én voorkomt.

Hoe ontstaat onderkoeling?

Het koud hebben is het niet hetzelfde als onderkoeld zijn. Onderkoeling betekent dat de kerntemperatuur van je lichaam is gedaald onder de 35 graden. De factoren die bijdragen aan onderkoeling buiten zijn de temperatuur en wind. Als je moe bent, te weinig hebt gegeten of gedronken raak je eerder onderkoeld. Je kleding moet ook voldoende zijn.

Fases van onderkoeling

De overgang van het koud hebben naar bevriezen is onderverdeeld in vier fases. De naam van de fases spreken voor zich, van kwaad naar erger met de lichaamstemperatuur tussen haakjes de fases: begin (35-33), uitputting (33-30), verlamming (30-27) en schijndood (27-24). Onderkoeling is om het overzichtelijk te houden, te verdelen in mild en ernstig.

Milde onderkoeling

Onderkoeling is zo te herkennen: bij milde onderkoeling kun je niet stoppen met rillen en beven. Je raakt vermoeid, bent geprikkeld, onhandiger en komt moeilijk uit je woorden. Handen en voeten kunnen pijn gaan doen. Bij een ander kun je zien dat de huid bleek is geworden.

Ernstige onderkoeling

Als je ernstig onderkoelt bent, stop het beven, rillen en de pijn juist. Je krijgt blauwe lippen, vertraagde ademhaling en je hartslag gaat omlaag. De kenmerkende emoties zijn verwardheid, slaperigheid en onverschilligheid. Als je nog kouder wordt, krijg je slaap en verlies je bewustzijn.

Handelen bij onderkoeling

Bij milde onderkoeling kun je het weer warm krijgen door wat -liefst warms-  te drinken, een beetje te bewegen en een warme plek op te zoeken. Een warme douche nemen is ideaal. Als bewegen niet kan, is een reddingdeken strak om je lichaam aanbrengen een manier om minder warmte te verliezen.

Iemand die onderkoeld is, kun je het best naar een beschutte plek uit de wind brengen. Zorg iemand geen natte kleding aan heeft, en pak diegene zo warm mogelijk in met kleding of een reddingdeken. Bij ernstige onderkoeling kun je nog iemand alleen nog beschutten tegen de wind en zoveel mogelijk inpakken.

Handelen bij ernstige onderkoeling

In deze fase kun je jezelf of een ander alleen helpen door professionele hulp in te schakelen en zo beschut en warm mogelijk te houden. Neem en geef geen drinken, ook geen warm drinken, aan iemand met ernstige onderkoeling. Laat een ernstig onderkoeld iemand ook niet zomaar rechtop staan.

Onderkoeling record

Anna Bagenholm uit Noorwegen heeft de dubieuze eer het record op het gebied van onderkoeling te houden. Tijdens een skitocht viel ze voor een beek. Ze gleed op haar rug, met haar hoofd naar beneden. Ze zakte door het ijs en werd door het water meegevoerd. Het kostte haar vrienden veel moeite om haar te redden, pas na anderhalf uur werd ze door een helikopter meegenomen. Op dat moment was haar lichaamstemperatuur gedaald tot 23 graden. In het ziekenhuis werd weer geleidelijk opgewarmd. Anna werd een paar weken in coma gehouden, maar kon uiteindelijk helemaal herstellen. 

bronnen: rodekruis, gezondheid.nl, wikipedia foto: pixabay

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!