Wandelen in Valsugana

Ontdek de Lagorai en meer in waterrijk Valsugana

De regio Trentino in Noord-Italië staat bekend om haar bergen en meren en precies deze twee ingrediënten tref je aan in Valsugana Lagorai.  Een prachtige vallei met de meren Levico en Caldonazzo, onderscheiden met de Europese Blauwe Vlag. Het heldere en warme zwemwater nodigt uit tot watersport, pootjebaden en ontspanning op de stranden van mei tot september. Ook na een dag wandelen, mag een verfrissende duik niet ontbreken.

Rondom de meren steken de bergtoppen fier omhoog naar de blauwe hemel. De bergketen Lagorai start boven het stadje Levico Terme, bekend vanwege het thermale water, en strekt zich uit naar het oosten over een lengte van circa 50 km. De Panarotta (2.002 m) is de eerste serieuze top boven het Levicomeer en is ’s winters bovendien een skigebied. Vervolgens rijgen de bergen (veelal tweeduizenders) zich aan elkaar met als hoogtepunt de Cima d’Asta (2.847 m) waarna de keten eindigt bij Passo Rolle.

Wandelen in Valsugana

Kenmerkend is het ruige en pure karakter van de bergen door de mix van de steensoorten porfier en graniet naast de vele bergstroompjes en kleine meertjes.

Wandelen door het lagoraigebergte

Het Lagoraigebergte is uitermate geschikt voor mooie dagtochten, die door de lengte van de bergketen, op diverse plaatsen gestart kunnen worden. Maar er zijn ook diverse meerdaagse trekkings mogelijk, waaronder de ‘Alta via del Granito’ (Hoogteweg van Graniet) waarbij je in 3 dagen door het hart van de Lagorai en langs de Cima d’Asta wandelt met overnachtingen in de hutten ‘rifugio Cima d’Asta O’Brentari’ en ‘Malga Caldenave’. Vertrek- en eindpunt is bij Malga Sorgazza. Een wandeling die zeker wat uithoudingsvermogen vraagt maar schitterend is wat betreft afwisseling en panorama. Daarnaast kun je kiezen uit de huttentochten Lagorai Panorama en Translagorai. Hier vind je meer tips voor mooie wandelingen in Lagorai.

Pizzo di Levico

Een dagtocht die niet mag ontbreken als je in Valsugana verblijft, is zeker de Pizzo di Levico. Vanuit het dal is de top bij helder weer duidelijk te zien met op die top zelfs de contouren van overblijfselen van het oude fort uit WOI. Deze streek is namelijk het strijdtoneel geweest tussen het Oostenrijks-Hongaarse en Italiaanse leger. 

Wandelen in Valsugana

De wandeling start vanaf de hoogvlakte Vezzena en je kunt kiezen voor een breed bospad of een steile variant maar je wandelt in ca 2 uur omhoog naar de top. Daar is de beloning groot met een schitterend uitzicht vanaf een spectaculair terras voor het fort over de gehele vallei van Valsugana met het Levico- en Caldonazzomeer, het Lagoraigebergte, de Brenta Dolomieten en hoogvlakte van Vezzena. 

Op de terugweg is de moeite waard om bij één van de bergboerderijen op de hoogvlakte te stoppen en lokale producten te proeven zoals de pittige Vezzena kaas. Voor kinderen zijn er meestal talrijke dieren om te aaien en je kan zelfs een koe adopteren! 

Kijk hier voor meer informatie en accommodaties

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)