Santa Colomba trentino

Ontdek het verborgen maanlandschap van Santa Colomba

In de adembenemende Brenta Dolomieten in Trentino wandel je over miljoenen jaren oude koraalriffen. Op korte afstand, vlakbij de meren van Levico en Caldonazzo, loop je langs en over duizenden gaten in de berg Calisio, (1.000 meter hoogte). 

Tekst en foto’s Sytske Maaijen

Toen Patricia, een lokale inwoner van Valsugana in Trentino, mij hierover vertelde was mijn nieuwsgierigheid direct gewekt. In het dorpje Civezzano hebben we afgesproken waarna zij mij en mijn dochter meeneemt om dit mysterieuze gebied bij Lago Santa Colomba te verkennen. 
Bij aankomst nodigen fraaie houten vlonders bij het water ons uit om van het uitzicht te genieten of een boek te lezen en te ontspannen in deze rustige omgeving. Boven de waterlelies dartelen libellen en een familie eenden poetst zichzelf op de oever. Maar wij gaan op pad, klaar voor een unieke wandeling via het wandelpad 'Il sentiero delle Canope' nr. 18. Met ongeveer 3 kilometer en 150 hoogtemeters is dit een perfect rondje door een bosrijk gebied voor een zomerse avond of wanneer je overdag verkoeling zoekt.

De route is goed aangegeven en al snel zie ik diepe kuilen en gaten. Noora vraagt zich af wat eronder zit. Patricia legt uit dat tijdens de Middeleeuwen hier rode porfier werd gewonnen, maar dat er ook zilver werd ontdekt. Mijnwerkers van Germaanse afkomst, genaamd 'canopi', wonnen het zilver voor de Bisschop van Trento. Het zilver werd o.a. gebruikt voor het slaan van het muntgeld van Trento. Deze mijnbouwwerkzaamheden hebben geleid tot een maanlandschap met duizenden putten en soms kilometerslange tunnels. Slechts enkele kanalen zijn toegankelijk voor bezoekers, maar alleen onder begeleiding van een professionele gids.

Santa Colomba trentino

Terwijl we verder wandelen, passeren we informatieve borden die ons meer vertellen over de geologie, geschiedenis en het leven van de mijnwerkers, evenals lokale legendes. Al snel bereiken we een prachtige plek genaamd 'Doss dei Brusadi', waar we kunnen genieten van een prachtig uitzicht over Val di Cembra. Deze vallei staat bekend om haar talloze wijnhuizen en uitstekende wijnen als Mueller Thurgau en Pinot Grigio. 

Santa Colomba trentino

De route leidt ons vervolgens door het bos naar beneden, totdat we dicht bij de provinciale weg komen. Na een scherpe bocht komen we weer terug bij het meer van Santa Colomba. Hier zien we vissen en kikkers die soms voor een luidruchtig spektakel zorgen. Patricia vertelt ons dat het 'Ecomuseo', waartoe dit project behoort, in totaal ongeveer 180 km aan routes heeft uitgestippeld. Naast wandelpaden zijn er ook talrijke mountainbikeroutes in het gebied. Ik ben direct geïnteresseerd om hier eens te komen fietsen, want het is niet extreem steil maar biedt veel afwisseling en mooie doorkijkjes op de omgeving. 

Santa Colomba trentino

De sfeer is ongelooflijk ontspannend terwijl we rustig uitkijken over het water. Ik kan deze fascinerende route dan ook zeker aanraden tijdens je verblijf in Valsugana. Bovendien kom je onderweg pittoreske kleine dorpjes tegen, waar je kunt stoppen en genieten van een kop koffie of aperitief in een lokale bar. Je kunt de lokale bevolking observeren en je onderdompelen in de Italiaanse sfeer

 

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden