Ontdek Nationaal Park Fulufjället in Zweden

Het Nationaal Park Fulufjället is een van de jongste nationale parken van Zweden. Het 385 km2 grote park ligt in het noordwesten van de regio Dalarna, op de grens met Noorwegen en vormt de zuidelijkste uitloper van het woongebied van de Sami.

Wandelen door Fulufjället

De fjäll bestaat uit een zandsteenplateau van 9 miljoen jaar oud en is een afgelegen, ongerept en uiterst kwetsbaar natuurgebied met een rijkgevarieerde mosvegetatie. Naast elanden, bruine beren en lynxen, komen er ook adelaars voor en talloze watervogels nabij de vele meren en vennetjes. Dé toeristische trekker is de 93 meter hoge Njupeskär-waterval.

Het park is geschikt voor zowel de geharde wandelaar als voor gezinnen met kinderen. Je kunt meerdaagse wandeltochten maken, maar ook met een dagrugzakje van hut naar hut wandelen. Drinken kun je uit de stroompjes en de grote meren; vissen mag vrijwel overal.

Enkele grotere plaatsen in de directe omgeving zijn Särna in Zweden en Trysill in Noorwegen. Ten noorden en zuiden van het gebied liggen de skigebieden Nipfjället en Tandådalen.

Vervoer

Het nationale park bereik je het makkelijkst en snelst door op Oslo te vliegen en daar een auto te huren. Van Oslo ben je in ong. 4 uur in Särna.

Met de eigen auto vanuit Nederland doe je er pakweg 18 uur over. Je rijdt eerst in 10 uur naar Fredrikshavn (Denemarken). De overtocht met de ferryboot naar Göteborg (S) duurt 1½ uur. Naar Särna is dan nog zo'n 7 uur. Volg vanaf Särna weg 70 naar het noorden en sla na 4 kilometer linksaf naar Mörkret. Vanaf Mörkret is het nog 2 kilometer tot de ingang van het park, waar je tevens het bezoekerscentrum Naturum vindt.

Het openbaar vervoer in de regio Dalarna is goed georganiseerd. Informatie en een downloadbare overzichtskaart kun je vinden op www.visitdalarna.se/en/resa/resa-till-dalarna

Beste periode om Fulufjället te bezoeken

Juni t/m augustus. Dan is het weer overwegend warm en droog. Neem wel genoeg muggenspul mee, want vooral als er weinig wind staat of de zon weg is, worden die prikkertjes actief. In augustus wordt dat overigens al een stuk minder. Juni en september zijn ook mooie maanden om op de fjäll te wandelen. In juni vanwege de ontluikende natuur. Het kan dan wel fris/koud zijn en de sneeuw is nog niet overal weg. September is prachtig vanwege de rijkgeschakeerde herfstkleuren (en er zijn nauwelijks muggen).

Slapen in Fulufjället

In de directe omgeving van het park zijn veel overnachtingsmogelijkheden, variërend van houten vakantiehuisjes (stuga's) tot B&B's en hotels.

 • B&B Knappgården – wij logeerden in Knappgården even buiten Särna, waar we genoten van onze gezellige ruime kamers en de gastvrijheid van de Zweedse Linnea en haar Engelse echtgenoot Nigel. Die laatste kookt in restaurant Soho North de sterren van de hemel (www.knappgarden.se/en).
 • B&B Turistgården ín Särna is van de Nederlanders Dick en Karin Blaauboer. Vanuit hun B&B worden allerhande activiteiten georganiseerd. Dick is tevens gids (www.turistgardensarna.com).
 • STF-hostel Fulufjällsbyn – vlak voor Mörkret, met 124 bedden, een winkeltje en sauna (fulufjallsbyn.se).
 • In het park en langs de randen staan hutten met alle voorzieningen, maar ook onbemande trekkershutjes (koja's). Je mag vrijwel overal vrij kamperen.

Hutten:

 • Fjällstation Grövelsjön – groot complex met slaap- en eetgelegenheid en een winkeltje. Aan de rand van het nationale park (www.grovelsjon.com).
 • Rörsjöstugan – stuga's midden in het park, in trek bij vissers. Er is een deel van het jaar een waard aanwezig. Reserveren via fulufjallet@hotmail.com
 • Harrsjöstugan – onbemande stuga's, maar voorzien van kook- en slaapmogelijkheid. Reserveren via fulufjallet@hotmail.com
 • De andere onbemande trekkershutten kun je niet reserveren. Betalen doe je vooraf of d.m.v. acceptgiro's die je in de hut vindt.
 • De schuilhutjes die je onderweg aantreft, zijn niet bedoeld voor overnachten, maar zijn puur voor noodgevallen. Voor informatie kijk ook op: www.svenskaturistforeningen.se/en/

Redding

Naturum Fulufjället, tel. +46(0)102250349

Tochten door Fulufjället

De routes op de Fulufjället zijn duidelijk aangegeven. Je kunt eenvoudig je eigen tocht of dagwandeling uitzetten. Handig daarbij is: http://nl.wikiloc.com/routes/wandelen/zweden/dalarnas-lan. Ook doorkruist het zuidelijke deel van de Kungsleden (het Koningspad) het park van noord naar zuid.Het bezoekerscentrum Naturum biedt wandelingen onder leiding van een gids aan (www.fulufjallet.se).

Onze tips om Fulufjället te bezoeken

 • Samicultuur – bezoek de Sami-familie van Peter en Helena Andersson in hun zomer'tipi' in Grövelsjön en leer lassowerpen (www.renbiten.se).
 • Sälenfjallens Älgpark – leuk gezinsuitje naar het elandenpark in Rörbäcksnäs in het zuiden van Dalarna (www.salenalgen.se).
 • Mountainbiken – fietsverhuur bij Cave Outdoor in Rörbäcksnäs. Er is 123 kilometer aan trails uitgezet.

Kaarten

Op onderstaande kaarten staan wandelroutes, hutten en noodtelefoons (op de uitgestrekte fjäll heb je immers niet overal bereik met je mobieltje):

 • Fjällkartan W53 Fulufjället, Lantmäteriet, 1:50.000
 • Fjällkartan W2 Fulufjället-Sälen, Lantmäteriet, 1:100.000
 • Karta Fulufjällsringen, 1:125.000. Gratis kaart, verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum Naturum.

Leestip

 • Trekking in Zweden, Sander van der Werf, Dominicus Adventure, Gottmer, ISBN 9789025743772, Bergen Magazine 2 van 2015, bestel dit nummer hier na.

Meer weten over Fulufjället?

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.