Rondane. foto A. Gjengedal

Ontdek Noorwegen te voet: van hut naar hut

Een mooie manier om de indrukwekkende natuur van Noorwegen te ontdekken is een wandeltocht van hut naar hut. Dit kan met of zonder hulp van een berggids. In Noorwegen is er een speciale organisatie in het leven geroepen die zich bezig houdt met exploitatie van ruim 550 hutten verspreid over het land, Den Norske Turistforening (DNT)

Beitostølen. foto T. Rakke

Wandelaars kunnen hun hart ophalen in Noorwegen met de grote hoeveelheid en diversiteit aan wandelpaden en routes. Voor ieder wat wils! Je kunt kiezen voor een uitdagende lange tocht of een korte en gemakkelijke wandelroute. Vooral de spectaculaire berggebieden Jotunheimen en Hardangervidda zijn erg in trek bij wandelaars. Alle wandelroutes uigezet door DNT zijn voorzien van markering van steenmannetjes met een rode T langs de kust, blauwe strepen op bomen en palen in bosgebieden en in de winter zijn de routes aangeduid met twijgen.

Wandelen in Noorwegen. foto A. Visscher

DNT hutten
In het totaal zijn er ruim 550 hutten van DNT te vinden verspreid over heel Noorwegen. Om hier te overnachten moet je wel lid zijn van DNT. De hutten zijn te vinden langs de kust in onder andere vuurtorens, in de Noorse bossen en hoog in de bergen. Ze zijn geclassificeerd naar onbediende, zelfbediening en bediende hutten. In de bediende hutten wordt ontbijt en avondeten geserveerd en maak je een eigen lunchpakket voor onderweg. De zelfbediening hutten hebben proviand op voorraad om zelf te koken, waarbij je betaalt via de prijslijst aanwezig. In de onbediende hutten is geen proviand aanwezig, maar is wel kookgelegenheid om eigen proviand te bereiden. Vooraf reserveren kan bij de meeste DNT hutten, echter je krijgt altijd een slaapplek ook als alle bedden bezet zijn!

Skagastølsbu. foto H. Myklebust

Bijzondere wandeltochten
Via Den Norske Turistforening kunnen ook wandeltochten geboekt worden onder begeleiding van een gids. Denk aan een rondtocht door Jotunheimen, een rondje Rondane of een tocht vazak en kunnen je daardoor meenemen naar de mooiste plekken. Deze wandeltochten zijn inclusief Engelstalige gids, alle maaltijden, overnachting en transport.

Rondane. foto A. Gjengedal
 

Ontdek het hele verhaal op Visitnorway.com 
 

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?