voorjaar wandelen val di cembra

Ontluikend Val di Cembra

Boven in de bergen zijn de hellingen bruin met hier en daar nog een sneeuwveld en de luiken van de hutten zijn gesloten. De stoeltjes hangen stil aan de kabel in afwachting tot de lift over enige tijd met eens schok weer in beweging wordt gebracht. De lange winter is overgegaan in het voorjaar al valt er af en toe nog een sneeuwvlok en is de wind soms guur. En toch, als je goed kijkt, piepen de eerste bloemetjes tevoorschijn. Felgeel en parmantig alsof ze willen zeggen ‘kijk mij eens….hier ben ik weer’. De zon neemt in kracht toe en op een beschutte plek kun je volop genieten van haar stralen. Dit is het voorjaar in Val di Fiemme in Trentino. Een moment van rust na het drukke winterseizoen, een moment van bezinning maar ook een moment van nieuwe energie naarmate de dagen lengen.

Tekst Sytske Maaijen 

Piramides van Segonzano 

Het zomerseizoen komt in juni op gang maar als je deze streek eerder wilt bezoeken, is mijn tip het iets lagergelegen Val di Cembra aan te doen. Gelegen tussen Trento stad en Val di Fiemme, verbonden via de rivier Avisio met haar bron aan de voet van de Marmolada. Het ijzige water stroomt via Val di Fassa en Val di Fiemme, door het porfieren gesteente van Val di Cembra richting de Adige rivier. Twintigduizend jaar geleden zorgde de gletsjer van de Avisio voor een nog altijd te bezichtigen fenomeen; de piramides van Segonzano. De beweging langs de berghellingen en het afzetten van diverse materialen heeft voor enorme morenen gezorgd. Soms wel twintig meter hoge piramides met daar bovenop porfieren stenen die deze piramides, ondanks door de erosie, door al die jaren heen beschermen.

Wijn op gestapelde muurtjes

De Cembra vallei staat verder voornamelijk bekend vanwege de smaakvolle wijnen als o.a. Mueller Thurgau, Pinot Nero en Chardonnay. De wijnranken groeien er op honderden kilometer aan gestapelde stenen muurtjes, de zogenaamde ‘Muri a secco’ behorende tot UNESCO werelderfgoed, en het gesteente in de bodem, de ligging op circa 1000 meter hoogte en de wind vanaf de rivier bezorgen de wijnen een lekkere frisheid. 

In het voorjaar is het hier een lust voor het oog en een schitterende plek voor ontspannen wandelingen. Witte dotten als sneeuwvlokken ontluiken aan de appelbomen, de eerste rozen tussen de wijnranken tonen haar delicate kleur en tussen het gras trekken de eigenwijze felgele paardenbloemen je aandacht. Wandel langs de eeuwenoude boerderijen, door de kleine dorpen, de wijnranken en volg het ritme van de natuur.

voorjaar wandelen val di cembra

Wandeltips in het voorjaar 

Ik geef je graag een paar tips voor wandelingen in deze periode in Val di Cembra:
La Forra del Rio dei Mulini (Grauno) deze route loopt langs de rivier Avisio langs de oude molens. Een gids vertelt meer over de streek en gebruiken. 

De piramides van Segonzano zijn het gehele jaar via een goed aangelegd wandelpad te bezichtigen. Met kinderen een absolute aanrader. Vertrekpunt is Segonzano. Een wandeling met gids waarbij er veel wordt verteld over dit geologische fenomeen is mogelijk op 20 mei, 14 juli en 23 september.

Wandelingen met gids zijn te reserveren via VVV Val di Fiemme

Een wandeling in het dal is via de wijngaarden naar de kapel van San Leonardo uit de 15e eeuw nabij Lisignago. Wil je wat meer uitdaging, loop dan een deel van het Europese E5 pad en geniet ook van de lokale gerechten of een wijnproeverij in Val di Cembra. 

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer