Gurktaler proeven in de Oostenrijkse Alpen

Oostenrijkse Gurktaler - verse kruiden, wortels en zaden

Gurktaler proeven in de Oostenrijkse AlpenDe drank Gurktaler is een specifiek streekgebonden product uit Oostenrijk. Het stamt uit de Gurktaler Alpen, een streek in Karinthië, de meest zuidelijk gelegen provincie van Oostenrijk. De Gurktaler Alpen hebben hun naam te danken aan de rivier de Gurk, een rivier die in het gebied ontspringt uit twee bergmeren. Gurktaler is een kruidenlikeur met een alcoholpercentage van 27%, wat niet sterk is voor een kruidenlikeur. Ter vergelijking, de kruidenlikeur Jägermeister bevat 35% alcohol.

Gurktaler Alpen

Het hoofdingrediënt van Gurktaler is een extract dat bestaat uit verschillende soorten kruiden. Het bijzondere aan het drankje is dat het niet gemaakt wordt van gedroogde kruiden, maar juist van verse kruiden. Dit maakt Gurktaler een unieke drank. Al deze kruiden worden lokaal gekweekt en komen dus uit de Gurktaler Alpen. Er wordt bij de samenstelling van Gurktaler niet alleen gebruik gemaakt van kruiden, maar ook van de wortels, zaden en vruchten van lokale planten. 
De eerste keer dat er bewijs is gevonden van het maken van een kruidendrank met verse kruiden in de Oostenrijkse Alpen, was in 1050. Toen werden de kruiden veel gebruikt om hun vermeende genezende krachten. Later werd er minder gebruik gemaakt van kruidendrankjes, maar in de 19e eeuw werd het weer erg populair.

Kruidenplantjes

 

Gurktaler proeven in de Oostenrijkse Alpen

Hoe het drankje precies gemaakt wordt, is geheim. Het enige dat hierover bekend gemaakt wordt, is dat het kruidenextract wat gebruikt wordt om het drankje te vervaardigen in de Gurk kathedraal gemaakt wordt. Deze kathedraal is een belangrijk Romaans bouwwerk en dateert uit de 12e eeuw. De planten die gebruikt worden om het extract te maken worden geteeld in de vallei van de Gurk rivier. De kruiden die van deze planten af komen worden vanaf het midden van juni met de hand geoogst, dan hebben de planten een hoogte van zo’n 20 cm bereikt.

Vervolgens worden de kruiden naar de kathedraal gebracht waar ze op geschiktheid gecontroleerd worden. Daar worden ze enkele dagen in de alcohol gelegd, zodat de waardevolle elementen van de kruiden geëxtraheerd kunnen worden. De extracten die van deze kruiden overblijven worden vervolgens via een strikt geheim recept gemengd. Elk jaar wordt er op 15 augustus een ceremonie in de Gurk kathedraal gehouden waarbij de kruiden door de priester van de kathedraal gezegend worden.
Het drankje is niet alleen populair onder de lokale bevolking. Het is ook populair onder toeristen in het algemeen en onder wintersporters in het bijzonder. Gurktaler is een drankje dat geschikt is om na het skiën te drinken, maar de drank wordt ook aangeraden om als aperitief te gebruiken.

Gurktaler kruidensnoepjes

Er bestaan ook Gurktaler kruidensnoepjes die van dezelfde kruiden worden gemaakt en aangeraden worden als middel tegen keelpijn. Van de drank zelf wordt gezegd dat het goed voor de keel is en sommige mensen menen dat er bij last van de maag een genezende werking van uit gaat.

Gurktaler proeven in de Oostenrijkse Alpen

Foto's: Gurktaler.at

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past