IJsland. Foto: Jonathan Vandevoorde

Op vakantie naar IJsland

In het tijdperk van de wereldwijde fotoconsumptie op Pinterest en Facebook kunnen er nog maar weinig landschappen ons voorstellingsvermogen overtreffen, toch? Mis! De natuur in het zuiden van IJsland is in geen instagrammetje te vatten. Op elke vierkante kilometer smelten de aarde, lucht, water, ijs en vuur samen tot een kleurenspektakel dat zijn gelijke niet kent.

Beste periode voor een vakantie naar IJsland

Op IJsland kun je vier seizoenen in één dag beleven. Neem daarom kledij voor alle weerstypen mee. Tips om het (zomer)klimaat te overleven: http://en.vedur.is/weather/climate_in_iceland/

Tochten

• De tocht van Thórsmork (Básar) naar Fimmvörduháls is 22 km lang en pittig. Ong. 1000 m stijgen en dalen. Reken op 7 tot 8 uur.
In het hutje boven op de pas kun je overnachten. Veel trekkers dalen de volgende dag af naar Skógar aan de zuidkust en gaan dan met de bus terug naar Reykjavik.
Hut reserveren: www.volcanohuts.com
• Landmannalaugar is bereikbaar met een terreinauto of met de bus. Er zijn regelmatige busverbindingen vanuit Reykjavik. De paden in het gebied zijn goed aangegeven.
Voor de rondwandeling naar Skalli heb je ongeveer 6 uur nodig.
De vierdaagse Laugavegur-trekking is 53 kilometer lang tot
Thórsmörk, met dagetappes van 4½ tot 6 uur. Slapen doe je ’s zomers in de hutten langs de route (reserveren!) of in je tent. Zelf proviand meebrengen! Info op: www.landmannalaugar.info

 Jonathan VandevoordeVervoer

Icelandair vliegt ’s zomers dagelijks van Amsterdam en vanaf Brussel vijf keer per week rechstreeks naar Reykjavik (www.icelandair.com). Er vliegt ook een prijsvechter op Reykjavik: Wow Air (www.wowair.is). Vanaf Amsterdam vier keer per week en vanaf Brussel één maal per week.
Er zijn goede busverbindingen op het eiland. In de zomermaanden rijden er ook bussen landinwaarts (www.nat.is/travelguideeng/bus_schedules_iceland.htm).

Leestips

• IJsland, Mirjam de Waard, Dominicus Reisgids, ISBN 9789025751920. Uitstekende reisgids met veel achtergrondinformatie.
• Bergtochten op IJsland, Jolanda Linschooten, Dominicus Adventure, ISBN 9789025753573
• Iceland the Southern Highlands – The best hiking trails between Landmannalaugar and Skógar, Uwe Grunewald, ISBN 9783981525410. Uitgebreid gidsje met beschrijvingen, waypoints en heldere kaartjes van tochten in de hooglanden van Zuid-IJsland.

Meer weten?

www.inspiredbyiceland.com – officiële toeristische site.
www.fi.is/en/huts/ – alle hutten op IJsland.
www.livefromiceland.is – live webcams gericht op diverse plaatsen.
• "De kleuren van IJsland" door Jonathan Vandevoorde - Bergen Magazine 3 2015

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?