Chamonix. Foto Per Edin

Off-piste snowboarden met Neil McNab

Verse sporen maken in een ongerepte winterwildernis: dát is waar het me allemaal om te doen was toen ik besloot enkele dagen off-piste te gaan met snowboardexpert Neil McNab. Locatie: de besneeuwde omgeving van Chamonix. Daar leidt McNab mij en zes andere durfals al snel weg van de drukbevolkte pistes in de Franse Alpen om me de beginselen van het off-piste avontuur bij te brengen. 

McNab leert ons alle skills die we straks nodig hebben: hoe je je gewicht het best kunt verdelen en hoe je je snelheid kunt houden in de diepe poedersneeuw. Niet onbelangrijk: Neil brengt ons ook bij hoe we moeten overleven in geval van nood. Denk aan lawines die kunnen ontstaan, gebroken benen na valpartijen en dreigende hongersnood als we vast komen te zitten.

Alle oefeningen zijn niet eenmalig, blijkt gedurende de week. Elke ochtend opnieuw worden we aan het werk gezet. We leren om te gaan met de verbanddoos, ondervinden aan den lijve hoe we stijgijzers moeten gebruiken en vinden zelf uit op welke manier we met de buitenwereld kunnen communiceren als we zijn bedolven onder de sneeuw. Daarbij maakt McNab iedere keer weer duidelijk dat we attent moeten blijven. “Nu je aandacht er niet bij hebben, kan straks je dood betekenen.”

Het boarden zelf is prachtig, maar voordat je er eenmaal aan kunt beginnen, moet je wel even slikken. Aangezien er nergens skiliften zijn te vinden, moet je eerst zelf omhoog lopen. Halverwege een van deze helletochten vroeg ik me oprecht af wat ik aan het doen was. Het antwoord kwam even later, toen we met zijn allen 1600 meter naar beneden gleden. Om ons heen zagen we niemand en hoorden we alleen de sneeuw die overal opstoof. De ultieme beloning.

Auteur: HUW J. Williams

Bron: metronieuws.nl/reizen

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past