Poire Williams – De peer groeit in een glazen fles in de boom
De naam zegt al wat het hoofdingrediënt van dit drankje is: peren en dan specifiek williamsperen, of in het Frans Poire Williams. Williamsperen zijn een zeer fruitige, gele perensoort die pas sinds veertig jaar gedestilleerd wordt. In Zwitserland deden ze dit het eerst. De peer heet daar Williamine.
Het drankje Poire Williams kan op twee manieren gemaakt worden. Het kan van gedestilleerde perensap gemaakt worden of van geconcentreerde perensap met een ander destillaat.
Tussen Martigny en Saxon (Wallis) kun je boomgaarden tegenkomen met glazen flessen om de peren. Vlak nadat de bloesem uitbloeit, bindt de producent een fles om de beginnende vrucht die in de fles uitgroeit tot een volwassen peer. Niet iedere producent van Poire Williams doet dit op deze manier. Het is erg tijdrovend en daardoor wordt de drank erg duur.
Poire Williams is een van de grootste exportproducten van de regio Wallis in Zwitserland. Het kanton heeft de meeste zonuren van Zwitserland en produceert veel vruchten, vooral peren, abrikozen en frambozen.