Josh Dueck skiet graag in de Rocky Mountains. Foto 5of7

Portret van avontuurlijk skiër Josh Dueck

Josh Dueck skiet graag in de Rocky Mountains. Foto 5of7Josh Dueck (1981) groeide op in British Columbia (BC), Canada. In de bergen (Rocky Mountains) ontdekte hij zijn liefde voor buitensport en hij leerde op zijn 13e skiën. Josh werd lid van de lokale ‘freestyle’- club toen hij vijftien was. Over de sneeuw glijden en vliegen was hoe hij zijn leven wilde leiden. Het was een uitweg om zijn creativiteit te uiten. En zijn droom was om een Olympische skiër te worden.

Tussen 1998 en 2002 was Josh lid van het BC Freestyle Ski Team en tot 2004 coachte hij aspirant skisupersterren. Helaas kreeg Josh in 2004 een ongeluk waardoor hij in een rolstoel belandde. Maar met monoskiën heeft hij vanaf 2006 toch zijn skicarrière kunnen voortzetten en hij is daarbij zeer succesvol. Met tot gevolg een nominatie voor ‘Avonturier van het jaar’ van National Geographic.

Waarom denk je dat je genomineerd bent voor ‘Avonturier van het jaar’?

Ik denk dat ik ben genomineerd voor ‘avonturier van het jaar’ omdat ik een sterk verlangen heb om mijn sportieve vaardigheden te gebruiken om de grenzen van het menselijke lichaam op te zoeken en te doorbreken.

Wat is je favoriete plek in de bergen?

Ik ben een groot fan van de bergen in British Colombia (Rocky Mountains). Je hebt daar vrijwel alle soorten bergomgevingen en -terreinen die je maar wilt, en de sneeuw daar is fantastisch. Mijn favoriete plek om te zijn is op de top van een berg op het moment dat de zon begint op te komen en het licht over de horizon glijdt.

Wat is je grootste angst?

Mijn grootste uitdaging, één waar ik soms voor vrees, is het balanceren van mijn leven. Atleet zijn vergt een enorme inzet en discipline, wat goed is, maar ik zoek een manier om ook mijn sociale leven op peil te houden. Familie en vrienden zijn net zo belangrijk voor mij als welke persoonlijke uitdaging ik ook onderneem.

Beschrijf je gevoel als je in de bergen bent

Tijd doorbrengen in een berggebied is een bevrijdende ervaring voor mij. De frisse lucht en de stilte om je heen is iets dat iedereen minstens één keer moet ervaren in zijn of haar leven; het is zo’n geweldige plek om te reflecteren, na te denken en om te waarderen.

Om op Josh Dueck te stemmen voor 'avonturier van het jaar', klik je hier.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.