Foto: Caroline Vlietstra

Preview: Met het hoofd in de Sloveense wolken

Hoe is het mogelijk dat ik Slovenië mijn leven lang over het hoofd heb gezien! Het kleine Alpenland heeft alles wat een land aantrekkelijk maakt. De mensen zijn lief, de meren schitterend en bergen indrukwekkend. Hoogste tijd om die eens van dichtbij te gaan verkennen.

Tekst & foto’s Caroline Vlietstra

Het is nog vroeg als echtgenoot Jan en ik met een kop koffie op het terras van hotel Linhart in het dorpje Radovljica de sfeer in ons op proberen te nemen. Gisteravond zijn we aangekomen in de hoofdstad, Ljubljana, en na een ritje van 20 twintig minuutjes gearriveerd in dit schattige dorp. Deze ochtend hebben we een afspraak met Miha Gantar, eigenaar van het bedrijf Slotrips. Tijdens de trip die wij gaan maken, zullen we hooguit een enkeling tegenkomen.

Maar eerst wil Miha ons het meer van Bled en Bohinj laten zien. En dat is niet voor niets; terwijl wij hier op het terras van de eerste zonnestralen genieten, liggen de toppen van de bergen volledig in de wolken. Als het weer niet opknapt vindt Miha het onverantwoord ons de kam over te laten gaan. Dat is even schrikken, maar we besluiten positief te blijven.

Bled dus, dé bezienswaardigheid van Slovenië. Het meer met het eilandje in het midden ligt er prachtig bij. We klimmen een half uurtje en genieten van dit fotogenieke uitzicht. “Naar het eilandje ben ik vaak gezwommen, maar mocht natuurlijk nooit in mijn zwembroek de Maria Hemelvaartskerk in”, lacht Miha. Na Bled worden we ook nog even meegenomen naar het meer van Bohinj, gelegen in het Nationaal Park Triglav. Dit meer is minstens zo mooi, maar een stuk minder toeristisch. Nog steeds zijn de toppen van de bergen in dikke mist gehuld, maar we zijn hier met een missie; : we willen wandelen!

Het is zes uur ’‘s avonds en al bijna donker als we aan onze klim naar de berghut beginnen; , van 650 naar 1520 meter hoogte, een klim van 870 meter waarvan we meer dan de helft met ons hoofdlampje afleggen. We lopen zigzaggend over een oud bevoorradingspad en daar hebben we, zo in het donker, een flinke kluif aan. Over achten melden we ons dan eindelijk bij Goran, de huttenwaard. “You’re late”, is zijn enige reactie.


Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het in het aprilnummer van Bergen Magazine. Vanaf 13 april overal verkrijgbaar!

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 2 april 16:00 uur een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Bergen Magazine van €29,50 voor slechts €17,95.

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!