Goûter hut © Foto: Cosley & Houston

Refuge du Goûter - Moderne Alpine Architectuur

Franse berghutten hebben doorgaans de kwalijke reputatie van niet altijd even hygiënisch, ordelijk en net te zijn, maar ook daar komt stillaan verandering in. Er wordt hard gewerkt om berghutten te moderniseren en daardoor bezoekers meer comfort te bieden. Op sommige plaatsen is dit echter niet vanzelfsprekend, alleen al vanwege de hoogte en de afgelegen ligging. Een mooi voorbeeld daarvan is de Refuge du Goûter.

Tekst: Joris Van den Bergh

De nieuwe hypermoderne hut is gelegen op een hoogte van 3835 meter in het Mont Blanc massief boven Les Houches, nabij Chamonix.
Het architectenbureau “Groupe H” stond dan ook voor een extreme uitdaging. De hut moest immers 120 personen per dag kunnen herbergen en daardoor een oppervlakte van 720 m² hebben.

De hut werd ontworpen om volledig zelfvoorzienend te zijn en maximaal de beschikbare energie te benutten. Thermische zonnepanelen zorgen ervoor dat sneeuw gesmolten kan worden en zo een voorraad zuiver water kan opgeslagen worden. Elektriciteit wordt opgewekt door 95m2 fotovoltaïsche zonnepanelen die op de gevel en op het dak gemonteerd zijn.

 © N. Bersenev

De lucht wordt behandeld door een zeer efficiënte, dual-flow ventilatiesysteem. De luchtstroom wordt automatisch aangepast aan het aantal inzittenden. In combinatie met een goed geïsoleerde wanden van het gebouw, zorgt dit ervoor dat de warmtebehoefte in de eerste plaats wordt voldaan door middel van de uitgezonden hitte van de bewoners.

De grootste uitdaging waren evenwel de toiletten. Doordat er op die hoogte ruim 40% minder zuurstof beschikbaar is kunnen niet dezelfde systemen voor afvalwaterbehandeling gebruikt worden als op zeeniveau. De toiletten werden dan ook zo ontworpen dat ze slechts 1,2 liter water per spoelbeurt nodig hebben. De zuiveringstechniek is dezelfde als in onderzeeërs: een vacuüm WC, biologische verwerking gecombineerd met zuurstof en membraanfiltratie, actieve kool filtratie en UV bewerking. Dit alles zorgt ervoor dat het water, dat niet gerecupereerd kan worden, bacterievrij weer in de natuur kan vloeien.

Aan de buitenzijde heeft de hut een zeer futuristisch uiterlijk. De elliptische vorm weerstaat de windkrachten van meer dan 300 km/uur die daar kunnen voorkomen en zorgt ervoor dat er achter de hut een vortex ontstaat die voor sneeuwafzetting zorgt welke gebruikt kan worden voor de watervoorziening.

Je kan de hut bereiken op 5 uur klimmen van het bergstation Station Nid d'Aigle.

Goûter hut

Meer weten over deze en andere hutten? Neem een kijkje op Berghutten in Europa.
 

 

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer