Tracuit hut © Foto’s: Thomas Jantscher

Cabane de Tracuit - Moderne Alpine architectuur

Vijf uur doe je erover om vanuit het Zwitserse Zinal de op 3.256 meter hoogte gelegen Cabane de Tracuit te bereiken. Het is een zware klim, maar het landschap is indrukwekkend. Bishorn, Weisshorn, Zinalrothorn, Ober Gabelhorn, en Dent Blanche zijn de vierduizenders die met hun besneeuwde en vergletsjerde flanken je een indrukwekkend schouwspel bieden waar je met verwondering naar kan blijven kijken. De oude hut is afgebroken en de volledig nieuwe hut opende in 2013 haar deuren.

Tekst: Joris Van den Bergh

De zuidgevel is bedek met glas en zonnepanelen en zorgt voor het grootste deel van de energievoorziening. Een generator is beschikbaar om de eventuele pieken op te vangen. De andere gevels in inox weerspiegelen het omringende landschap om de impact van het gebouw op het natuurlijk kader te verminderen.

 Thomas Jantscher

Om zoveel mogelijk transportkosten te vermijden werd er ook hier voor systeembouw gekozen. De bouw duurde slechts 9 dagen en de hulp van twee helikopters om de prefab modules op de betonnen fundering te plaatsen en de vier verdiepingen op te trekken. De muren en vloeren werden bedekt met warmte-isolerende coatings. Kleine openingen in de gevel bevorderen de ventilatie zonder al te veel warmteverlies. Een pellet en gasbrander zorgen voor de verwarming van de ruimtes die extra verwarming nodig hebben.

 Thomas Jantscher

In de hut kunnen 120 personen overnachten in kleine slaapzalen of familiekamers. De hut wordt vooral gebruikt door klimmers die de volgende dag de Bishorn (4158m) of Weisshorn (4507m) willen beklimmen. De Bishorn wordt overigens voorgesteld als één van de makkelijkst te beklimmen vierduizenders van de Alpen, maar je moet de ganse tijd over een gletsjer en op die hoogte is het steeds naar lucht happen.

Meer over deze en andere hutten bij Mountaincabins.eu

 Thomas Jantscher

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden