Bivacco Gervasutti

Bivacco Gervasutti – Moderne Alpine Architectuur

Bivakken zijn kleine schuilplaatsen op meestal moeilijk bereikbare plaatsen die klimmers de mogelijkheid geven bergtoppen te beklimmen die buiten het bereik van normale berghutten gelegen zijn, of om te schuilen bij slechte weersomstandigheden. Waar een bivak vroeger niet meer dan een barak of container zonder comfort was, komt ook daar nu verandering in.

Bivacco Gervasutti

Op vraag van de Italiaanse Alpinistenclub (CAI Torino) realiseerde het Italiaanse HI-Tech-bedrijf Leapfactory srl een nieuwe constructie ter vervanging van de oude Gervasutti bivak op een hoogte van 2835 meter nabij de Petites Jorasses in het Mont Blanc massief.

Het schitterende idee van dit bedrijf was om woon-units modulair op te bouwen in functie van de bestemming van de ruimte. Met een module voor de zitruimte, voor het sanitair, elektronica, keuken, slaapruimte en inkomhal, kan je talrijke combinaties maken in functie van het doel van de constructie.

Bivacco Gervasutti

Als de stalen fundering gelegd is, worden de bestelde modules met de helikopter aangevlogen en aan elkaar vastgemaakt. De Gervasutti bivak bestaat uit twee slaapmodules, met in totaal 12 bedden, een inkomhal, een elektronicamodule met internetverbinding en een keuken en woonmodule.

De geavanceerde technologie maakt het mogelijk deze constructie te bouwen op grote hoogte en in extreme weersomstandigheden De bivak ligt dan ook op een rots in het midden van een gletsjer, maar is door zijn rode kleuren aan de voorzijde makkelijk van ver te zien.

Bivacco Gervasutti

De elektriciteit wordt geproduceerd door fotovoltaïsche eenheden die het mogelijk maakt elektrisch te koken en via satelliet en internetverbinding met de buitenwereld te communiceren. Het is via deze weg dat een computer verbonden met de sensoren het mogelijk maakt de staat van de bivak op afstand te volgen, zodat tijdig kan ingegrepen mocht er zich een technisch probleem voordoen.

Echte bergbeklimmers kunnen de bivak  bereiken na een klim van 3:30 uur vanuit La Vachey. Onderweg ontmoeten ze enkele stevige kletterpartijen en moeten ze een gletsjer over.

Constructie: Leapfactory

Tekst: Joris Van den Bergh

Meer over deze en andere hutten: www.mountaincabins.eu

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden