Leegte in Mongolië met op de achtergrond bergen. Foto Mark Fischer

Reizen naar de bergen van Mongolië

Leegte in Mongolië met op de achtergrond bergen. Foto Mark FischerMongolië heeft de afgelopen twintig jaar ingrijpende veranderingen ondergaan. Ulaanbataar ondergaat sinds de val van het communisme in 1990 een metamorfose. Het grijze uiterlijk van de ex-sovjetstad verdwijnt langzaam maar zeker tussen een bonte mix van neonreclames, felle etalages, plaatselijke en westerse restaurants, discotheken, winkelcentra en files (de in Mongolië bijzonder praktische Hummers zijn onder de koopkrachtigen immens populair). 

De val van het communisme had echter ook een keerzijde. De economie stagneerde, werkeloosheid en armoede namen explosief toe en de nieuwe leiders richtten zich met de pet in de hand tot het IMF en de Wereldbank. Alleen toerisme is altijd een groeisector gebleven die tegenwoordig goed is voor zo’n tien procent van het bruto nationaal product. Rond de 530 touroperators strijden er om de pakweg 500.000 toeristen per jaar die afkomen op een zeer uiteenlopend aanbod van activiteiten, afgestemd op alle portemonnees. Voor ieder wat wils. 

VervoerDoorgaans wordt er via Moskou gevlogen met de Russische maatschappij Aeroflot. De Transsiberië Express is ook een optie, maar dan ben je duurder uit. Prijs en logistiek zijn ook een aandachtspunt wat de reis van Peking naar Ulaanbaatar betreft. 

Reizen in het binnenland per paard. Foto Radio Nederland WereldomroepVervoer ter plaatseDrie maatschappijen verzorgen binnenlandse vluchten: www.eznis.comwww.aeromongolia.mn en www.miat.com 

Verreweg de meeste georganiseerde reizen (een zeer aan te raden reisoptie) vertrekken vanuit de hoofdstad. Touroperators voorzien uiteraard ook in het nodige vervoer. Wat dit betreft is Tseren Tours (tserentours.com) – opgericht door Nederlander Rik Idema en zijn Mongoolse vrouw Tseren Enebish – een uitstekende optie.

Beste periodeMei-september. Daarbinnen kan het Naadam Festival, van 11 t/m 13 juli, een mooie gelegenheid zijn (let wel op extra drukte bij binnenlandse vluchten en vervoer). 

Meer informatie

Het officiële bureau voor toerisme: www.mongoliatourism.gov.mnen www.hcmongolie.nl (Breda).

Websites: www.visitmongolia.com en www.thisismongolia.com 

Waterval in Mongolië. Foto Radio Nederland WereldomroepVisumEen visum is verplicht. Aanvragen verlopen via de ambassade in Brussel (tel. 023446974, www.embassymongolia.be of brussels.mn.embassy@chello.be) of via het visumbureau in Amsterdam (020 4657502). 

Aanvraagformulier toeristen: www.mongolie.net/downloads

PublicatiesIn de leegte van de steppe. Robert Nieuwland. Bergen Magazine 2 van 2011, hier na te bestellen

Lonely Planet Mongolia, Michael Kohn, 5de uitgave 2008, ISBN 9781741045789. De betere reisgids voor Mongolië. Deze is echter niet altijd even makkelijk te krijgen. Koop of bestel hem daarom ruim voor vertrek.

Ga voor een goede landkaart langs bij Seven Summits in Ulaanbaatar: www.activemongolia.com/7summits

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?