Waar kan je schaatsen op natuurijs in Oostenrijk?

Schaatsen op natuurijs in Oostenrijk

In Nederland hopen we elk jaar op bevroren wateren, maar in Oostenrijk vriezen er elke winter vele meren dicht. Je kunt er eindeloos op schaatsen, wandelen en zelfs ijssurfen.

Schaatsen op de Weissensee

De Weissensee in Karinthië is de grootste, bevroren en geprepareerde natuurijsvlakte van Europa. Van half december tot en met begin maart betreden niet alleen schaatsers het 40 cm dikke ijs, maar ook paardesledes, en winterwandelaars genieten van deze bijzondere winterse omgeving. Een ijsmeester en zijn team zorgen voor de preparatie van 25 km schaatsbaan, curlingbanen en ijshockeyplaatsen. Elk jaar in januari wordt hier de alternatieve Nederlandse Elfstedentocht geschaatst.

Ook de Rauschelesee in het merendal Keutschach, de Brennsee in Feld am See, de Millstätter See, de Längsee, de Pressegger See en de Turnersee vriezen vaak dicht. In dat geval kun je je met het hele gezin uitleven op het bevroren water. 

Sprookjesachtig schaatsen op de Lunzer See

In Niederösterreich verandert de Lunzer See tot een sprookjesachtige natuurlijke schaatsbaan. IJsstokschieten en ijshockey spelen staan hier dagelijks op het programma. Normaal gesproken is het ijs dik genoeg om hier de hele winter te kunnen schaatsen. In de weekeinden kun je je bij de hutten met thee een glühwein opwarmen.

De grootste schaatsbaan van Midden-Europa

Als het in het Burgenland lang genoeg koud is verandert de gigantische Neusiedlersee in de grootste schaatsbaan van Midden-Europa. Naast schaatsen kun je hier ook ijszeilen, ijssurfen en zelfs kiten.

Alle ijsvlaktes zijn trouwens vanaf de parkeerplaatsen gemakkelijk te bereiken en er staan banken om de schaatsen te kunnen aantrekken.

Anders dan schaatsen: veel meer ijssporten

Schaatspret en ijsstokwedstrijden zijn in Oberösterreich op de Almsee te vinden. Wie zich niet op het ijs wil wagen kan ook een romantische winterwandeling rond het meer maken.

In het SalzburgerLand ligt de Zeller See bij Zell am See-Kaprun. Ook de Irrsee bevriest in de wintermaanden regelmatig. Dan ontstaat een van Oostenrijks grootste ijsvlaktes waar alle soorten ijssporten (schaatsen, ijszeilen, ijsstokschieten en wandelen) mogelijk zijn.

Bijzonder voor schaatsers is de Turracher See in Steiermark: Vanwege zijn ligging op 1.763 meter is het zeer waarschijnlijk dat dit meer dichtvriest.

In Tirol vriezen de vele kleine meren in het Alpbachtal snel dicht en worden spiegelgladde ijsvlaktes. Aan de voet van de Lienzer Dolomieten is de Tristachersee een romantische plek voor diverse winterse sporten. De gratis skibus rijdt elke dag meerdere keren naar Hotel Tristacher See.

Bron:

Austria.info

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling