Uitzicht vanaf de Snezka. Foto Vladimír Kunc

Te voet langs de Nationale Parken in Tsjechië

Krkonoše MountainsTsjechië kent vier Nationale Parken. Twee in het noorden en twee in het zuiden. In het noorden liggen het Reuzengebergte (Krkonoše) en Boheems Zwitserland (České Švýcarsko). In het zuiden liggen het Nationale Park Podyjí en het Nationale Park en beschermd natuurgebied Šumava (Bohemer Woud).

Het Nationale park Reuzengebergte (Krkonoše)

Uitzicht vanaf de Snezka. Foto Vladimír KuncDe bergen zijn het mooist als ze door de zon beschenen worden, maar de dalen nog in mist gehuld zijn, waaruit alleen de toppen van de toeristische uitzichttorens op de omliggende toppen steken. De hoogste berg van Tsjechië, de Snezka ligt in dit park. Deze steekt tweehonderd meter boven de omgeving uit en vanaf daar heb je een geweldig uitzicht. De wandeling er naar toe is mooi en goed te doen. Je kan de top ook per kabelbaan bereiken. 

Bezienswaardigheden

De stenen uitkijktoren Zaly met uitzicht op de gehele kam van Krkonoše is de moeite waard, evenals de bron van de Labe (de Elbe), hoog in de bergen. Het woeste dal Obri dul met watervallen en het stadje Harrachov met de oudste functionerende glasblazerij van Europa zijn ook zijn bezoek meer dan waard.

Rivier de Elbe (Labe in Tsjechisch)Meer informatie

Het park is 3630 km2 groot, opgericht in 1963.Website: www.krkonose.eu

 

Het Nationale Park en het beschermd natuurgebied Šumava (Bohemer Woud)

De dichte bossen, uitgestrekte veengebieden en de honderden beekjes die van de hellingen van het gebergte Šumava afstromen, zijn de bronnen van de rivieren Vltava, Vydra en Otava. In de bossen boven Zelezna Ruda zijn de meren Cerne jezero en Certevo jezero met een gitzwart oppervlak het bekijken waard (van bovenaf lijken ze zo zwart omdat ze vrij diep zijn). 

Bezienswaardigheden

Rivier de VydraIn het westen van het park stroomt door een diepe stenige bedding de moeilijkst bevaarbare rivier van Tsjechie: de Vydra. In het oosten van het park ontspringt de rivier de Vltava op 1170 meter hoogte. Het meer Laka is een herinnering aan het gletsjerverleden van deze regio. 

Meer informatie

Het park is 6900 km2 groot, opgericht in 1991. Website: www.npsumava.cz

Het nationale park Boheems Zwitserland

Tsjechisch ZwitserlandBoheems (of Tsjechisch) Zwitserland aan de noordwestelijke grens met Duitsland is het jongste park met een landschap, waar doorheen slingerende paadjes lopen tussen de rotsen in de diepe beboste dalen, met uitzichten vanaf rotspunten en met schaduwrijke riviertjes. 

Bezienswaardigheden

Aan de rand van de rotsen ontwaart de bezoeker meer dan honderd jaar oude vakwerkhuizen met leisteen mozaïeken. Van de rivier de Labe vanuit Hrensko leiden prachtige wandelpaden tot aan het jachthuis Tkokan, dat tegenwoordig voor toeristische doeleinden gebruikt wordt en dat zich op een groene heuvel in het hart van de rotscomplexen bevindt. 

Meer informatie

Het park is 790 km2 groot en opgericht in 2000. Website: www.ceskesvycarsko.cz

 

Het nationale park Podyjí

Nationaal Park PodyjíDe bekende wijnbouwersstad Znojmo raakt de grens van het nationale park Podyji. De diepe rivierdalen van de Dyje en de zijstromen, waarvan het unieke karakter en de bonte rijkdom aan flora en fauna behouden gebleven zijn, kun je het beste hier vandaan bereiken. Of je kan vanuit het noordwesten vertrekken, van het majestueuze slot Vranov, dat zich boven het wateroppervlak van het gelijknamige stuwmeer verheft. De beschermde canyon van de River de Dyje is veertig kilometer lang en de diepte bedraagt soms tweehonderd meter.

Bezienswaardigheid

In het eigenlijke hart van het nationale park ontdek je de unieke wijngaard Sobes. De gaard heeft een ideale ligging, op een zonovergoten helling uit de wind, en wordt omspoeld door de rivier de Dyje. Bezoek de wijngaard en maak kennis met de gastvrije bevolking. 

Meer informatie

Het park is 630 km2 groot en opgericht in 1991. Website www.nppodyji.cz

 

Bron en meer informatie: czechtourism.com

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?