Het Bergen Magazine team onderweg naar de Tete Rousse Hut - Frank Peters

Terugblik Mont Blanc Expeditie van Ger de Boer

Ger en Ingrid op de top van de Mont BlancIn juni 2014 organiseerde Mountain Network een lezersreis voor de lezers van Bergen Magazine. Doel: de top van de Mont Blanc. Bijna iedereen heeft de top gehaald. Hoe heeft iedereen deze periode beleefd? We vroegen het aan deelnemer Ger de Boer.

Wat vond je van de groep deelnemers?

Het was een ontzettend gezellige groep. Eigenlijk verbazingwekkend hoe goed een groep bestaande uit gezellige Brabanders, prettig gestoorde westerlingen en diepfriezen het met elkaar kon vinden. Wat mij opviel was dat iedereen ontzettend gemotiveerd was. Toen ik de sportieve verrichtingen in het interview van Harrie las sloeg de schrik mij om het hart. Ik dacht die man hou ik nooit bij. Ook de andere teamleden lieten zich niet onbetuigd. Onbewust werd ik zelf ook fanatieker en sloeg bijna geen training meer over. Iedereen was erg enthousiast en het was leuk om de ervaringen met elkaar te kunnen delen.

Hoe kijk je terug op de tijd in de Alpen?

Het was een geweldige week en het heeft op mij een onvergetelijke indruk gemaakt.

Wat was jouw spannendste moment tijdens de gehele expeditie?

Om eerlijk te zijn heb ik niet echt spannende momenten gehad. Ik zag een beetje op tegen de traverse in het Grand Couloir. Toevallig stond ik wachtend op het treintje naar Nid d’ Aigle naast een berggids die doodleuk aan zijn klanten vertelt dat hij vorig jaar een steen op zijn hoofd had gehad in het Grand Couloir wijzend naar het litteken op zijn achterhoofd. Met al die verhalen over steenslag en ongelukken leek mij dit echt gevaarlijk maar achteraf bleek de traverse korter dan ik dacht en was het een piece of cake.

Welk moment is je het meest bijgebleven?

De laatste honderd meter naar de top van de Mont Blanc zijn mij het meest bijgebleven. Ik kreeg last van hoogteziekte, de top kwam maar niet in zicht en het leek een eeuwigheid te duren. “How long to the top” riep ik naar de gids. “Ten minutes” was zijn korte reactie en hij stampte vrolijk door. Dat zal wel dacht ik maar na enkele minuten bleef hij staan. Ingrid mocht voorop en zo liepen we de laatste honderd meter over de graat. Diep onder ons aan de linker en de rechter kant van de graat een bijna gesloten wolkendek. Het leek alsof de top oprees uit de wolken en je op het dak van de wereld liep.

Wat was letterlijk of figuurlijk jouw hoogtepunt?

De hele topdag naar de Mont Blanc was voor mij één groot hoogtepunt. Dit begon al ’s ochtends vroeg. Om één uur stond iedereen al in de nog donkere eetzaal van hut. Druk graaiend in de rugzakken met de hoofdlampjes op om de uitrusting in orde te maken. Tegen half twee druppelen de gidsen één voor één naar binnen stomverbaasd dat iedereen al “geknipt en geschoren” klaar staat voor het (karige) ontbijt. Hierna vertrek richting het steile Grand Couloir. Door de losse sneeuw knokken we ons in het donker omhoog, vaak twee stappen omhoog en weer één naar beneden. Na ruim twee uur komt eindelijk de Gouter hut in zicht. Hier kunnen we kort even op adem komen. Vervolgens met een gestage tred over het Aiguille du Gouter richting het Vallot bivak. Na enige tijd komt de zon met een prachtig rode gloed boven de horizon. De schitterende bergwereld om ons heen wordt langzaam zichtbaar. Hoewel ik af en toe mijn moeilijke momenten heb voel ik mij sterk en ik heb het gevoel dat we het gaan halen. Na een korte stop bij het Vallot bivak klimmen we in één ruk door naar de top die we om ongeveer kwart over acht bereiken. Het mooiste moment van de dag en de beloning van een halfjaar hard werken. De top is vrij van de wolken en over 360 graden staat niets ons blikveld in de weg. Een kleine teleurstelling als we bevestigd krijgen dat Harrie en Frank zijn afgehaakt. Hierna volgt de terugtocht. Ik krijg nog aardig last van hoogteziekte (of was het misschien de slappe erwten soep van de dag ervoor) en sta twee keer over te geven. Na de Gouterhut wordt het een stuk beter en geniet ik nog even van de afdaling door het Grand Couloir. Een makkie vergeleken met de ochtend. Hierna volgt de ontlading bij de hut. Frank staat ons op te wachten en neemt een interview af. We ontvangen de nodige felicitaties en we voelen ons een klein beetje helden. Na een bord pasta achter de kiezen probeert Frank mij nog een paar diepzinnige vragen te stellen. Ik hou mijn ogen bijna niet meer open en voor mijn gevoel komt er weinig zinnigs meer uit. Gelukkig geeft hij het op en ga ik naar de slaapzaal waar de rest van de groep al op één oor ligt. Het einde van een dag om in te lijsten.

Welke foto (van Frank) vind je het mooist?

De foto van de hele groep op weg naar de Tette Rousse hut vind ik erg mooi. Een aantal nietige mensen in een groots landschap op weg naar hun doel.

Het Bergen Magazine team onderweg naar de Tete Rousse Hut - Frank Peters

Hoe was de begeleiding vanuit Mountain Network?

De hele begeleiding was uitstekend. Ook konden we met al onze vragen bij Mountain Network terecht.

Hoe vond je het gehele traject, vanaf de informatiebijeenkomst in Arnhem?

Wat ik vooraf al dacht klopte. Het hele programma zit gewoon goed in elkaar. Een kick off met een goede briefing en een sportkeuring, goede schriftelijke informatie om je voor te bereiden, een voorbereidingsweekend in de Ardennen en een mooie opbouw van het programma in Frankrijk met de Gran Paradiso als voorafje. Eigenlijk kan ik daar niets aan toevoegen.

Wat is jouw beste voorbereidingstip voor anderen die de Mont Blanc willen beklimmen?

Het is best een intensieve week. Bereid je daarom fysiek zo goed mogelijk voor des te meer kun je genieten van de tocht zelf want uiteindelijk gaat het daar om. De trainingsschema’s van Mountain Network zijn daarbij een goed hulpmiddel.

Heb je nu de smaak te pakken?

Het smaakt in ieder geval naar meer. Mijn droom is om nog eens de Matterhorn te beklimmen. Ik vind dat de mooiste en meest markante berg ter wereld en vanaf een afstand ziet hij er gruwelijk steil uit. Ook één van de seven summits lijkt mij wel iets maar dat zal waarschijnlijk bij dromen blijven.

Verder lezen?

In het september-nummer van Bergen Magazine lees je de reportage van redacteur Frank Peters die mee was tijdens de Bergen Magazine Mont Blanc Expeditie.

Dit nummer thuis ontvangen? Profiteer nu van de superaanbieding! Bestel vóór 2 september hier een abonnement

Mis dit nummer niet!

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!