backpack bestemmingen

Tips uit het boek Backpack Bestemmingen voor wie gaat backpacken in IJsland

"In oktober is het boek Backpack Bestemmingen uitgekomen en daarin lees je alles over de mooiste reizen voor backpackers. In totaal komen 23 landen aan bod, van welbekend Thailand tot tips voor rondreizen in Zuid-Afrika of backpacken in Colombia. Een van de landen die ons het meest verraste is IJsland. In het boek vind je een ultieme backpack route voor een reis door IJsland, prachtige foto's en een hele lijst tips. Omdat wij zo enthousiast waren over dit hoofdstuk mochten wij van Roëll de Ram, auteur van het boek Backpack Bestemmingen en eigenaar van reiswebsite WeAreTravellers, het hoofdstuk over IJsland delen. Lees dus gauw verder en ontdek hoe waanzinnig dit bijzondere backpackland is.

Woeste watervallen, het betoverende noorderlicht, fotogenieke gletsjermeren, stomende warmwaterbronnen en gitzwarte stranden – een bescheiden opsomming van wat het ruige IJsland je als backpacker te bieden heeft. Goedkoop is IJsland helaas niet, al kun je de uitgaven laag houden door te wildkamperen en te liften. Desondanks behoort IJsland tot een van de beste backpackbestemmingen ter wereld. Met name avonturiers die graag een paar dagen in de natuur verdwijnen, zullen hier hun reishart ophalen. De beste tij d om naar IJsland te gaan is afh ankelij k van wat je wilt zien en doen. In de winter ligt op IJsland een dik pak sneeuw en is de kans op het zien van het noorderlicht groter. In de zomer is het lang licht, de temperatuur aangenamer en is de kans dat je walvissen spot groot.   

Reykjavik

Het startpunt van je IJslandse backpackavontuur is de hoofdstad Reykjavik. Blijf er een dag en wandel via de Laugavegur (winkelstraat) naar de Hallgrimskirkja-kerk. Als je die twee highlights hebt gezien, is het eigenlijk al tijd om de natuur van IJsland te verkennen. Een huurauto is het ideale vervoermiddel op IJsland; zonder eigen auto is het lastig om bij de mooiste bezienswaardigheden te komen. Dankzij de ongerepte natuur die overheerst op IJsland is het bovendien een feest om zelf te rijden. Ringweg nr. 1 loopt om het hele eiland heen en is ruim 1300 kilometer lang. Het ene uitzicht is nog mooier dan het andere en in de winter zijn de bevroren wegen een uitdaging. Laat je budget een huurauto niet toe? Dan kun je in IJsland liften. Je kunt met een bordje langs de weg gaan staan, maar het is effectiever om bij je camping of hostel rond te vragen of andere backpackers dezelfde kant op gaan als jij. Een andere optie is de bus. Die rijdt ’s winters minder of niet; iets om rekening mee te houden als je je reis gaat plannen. Vergeet ook niet om bij een supermarkt in Reykjavik boodschappen te doen; in kleinere dorpjes heb je niet altijd winkels en door zelf te koken houd je de reiskosten laag. 

Golden Circle

Vanuit Reykjavik rijd je binnen een uur naar de eerste highlights op de Golden Circle. Op deze welbekende cirkelvormige route van bijna 300 kilometer bevinden zich verschillende bezienswaardigheden. Begin bijvoorbeeld bij Thingvellir, waar je de scheidingslijn tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische plaat kunt zien. Elk jaar drijft IJsland door tektonische bewegingen hier 1 tot 2 cm uit elkaar. Zo kalm als Thingvellir oogt, zo overweldigend en wild is de Gullfosswaterval op de Golden Circle, waarbij het water in twee etappes naar beneden stort. Evenzo hevig wordt het water door de Strokkurgeiser in het geothermische gebied Haukadulur de lucht in gespoten. Bij Hveragerði kun je juist in het water chillen, midden in de natuur vind je hier hot springs en een warme rivier. 

Zuidkust van IJsland

Vervolg je route naar de zuidkust van IJsland, waar je nog meer memorabel watergeweld vindt. Achter de sensationele Seljalandsfosswaterval kun je langs lopen en 500 meter verderop ligt een geheim pad dat je naar de verborgen Gljúfrabúi voert. Neem wel een goede regenjas mee, want droog blijven is hier onmogelijk. De meest betoverende waterval is Skogafoss: wanneer het zonlicht goed valt, word je hier getrakteerd op een felgekleurde regenboog. In het natuurpark Skaftafell vind je de Svartifoss, waar het water voor een muur van gigantische basalten pilaren naar beneden raast. Op deze onwerkelijke plek zie je pas hoe vulkanisch dit eiland is. De zeshoekige pilaren zijn namelijk ontstaan uit vulkanische activiteit. Skaftafell is een gaaf natuurpark om een aantal dagen in te kamperen. Op de camping kom je veel andere backpackers tegen en vanuit je tentje kun je zo een mooie hike starten. Aan de zuidkust ligt een verlaten zwart strand. Na een paar uur lopen door het zand zie je voor je ineens de DC-3 Plane van Sólheimasandur liggen. Dit vliegtuigwrak ziet er zo surrealistisch uit dat je even het gevoel hebt op een filmset te staan. Bij het viewpoint bij de Dyrhólaey Arch besef je pas hoe uitgestrekt dit strand is. Met name in de winter ligt het er onwerkelijk mooi bij. Het grootste deel is dan wit van de sneeuw, terwijl de zee op een strook zwart strand schuimende golven kapotslaat.  

Backpacken op IJsland

Jökularsárlón 

Wil je naar Jökulsárlón, sta dan vroeg op zodat je er tijdens zonsopkomst bent. Op het gletsjermeer drijven ijsschotsen die via een rivier terechtkomen in de zee. Volg de schotsen en loop langs de rivier naar een pikzwart strand. Vroeg in de ochtend is het nog onaangetast en de eerste zonnestralen laten de aangespoelde ijssculpturen felblauw oplichten. Een plek als deze kom je niet vaak tegen op onze aardbol. Kleed je wel warm aan als je Jokulsarlon in de winter aandoet, want de wind kan extreem guur zijn. Over je backpackbudget hoef je je daarentegen geen zorgen te maken, want dit soort natuurgebieden kun je gratis bezoeken.  

Akureyri, Myvatn en Godafoss 

Akureyri is de hoofdstad van Noord-IJsland; rijd ernaartoe via de Ringweg nr. 1 of neem een binnenlandse vlucht vanuit Reykjavik. Het stadsleven is niet de reden om naar het noorden te trekken, dat is opnieuw de natuur. Al vind je de natuur niet ver van Akureyri: de stad ligt aan het Eyjafjordur, het langste fjord van IJsland. Dit is een populaire plek om van mei tot en met oktober walvissen te spotten. De meeste reizigers in IJsland gaan naar de Blue Lagoon, maar in het noorden heb je ook warmwaterbronnen die veel betaalbaarder zijn. Mývatn is er zo een. Terwijl je hier zwemt in het felblauwe water, kijk je uit over een spectaculair maanlandschap. Als de zon ondergaat kleuren het uitgestrekte landschap en de bergen dieprood, terwijl ze ’s winters spierwit zijn van de sneeuw. Blijf tot in de avond in het warme water van Myvatn hangen, dan heb je kans om het noorderlicht te zien. Niet ver van Myvatn vind je Namafjall Hverir, waar je gevoelsmatig een andere planeet betreedt. Het landschap wordt gekenmerkt door bubbelende moddergaten in een blauw-oranje gekleurd solfatareveld en er zijn kleine ophopingen steen waaruit stoom komt die stinkt naar zwavel. De 30 meter brede Waterval van de goden, Godafoss, mag je beslist niet overslaan. Het water stort hier zo’n 12 meter naar beneden. Wanneer je naar Godafoss rijdt, moet je niet vergeten af en toe te stoppen. Op zo’n verlaten weg is simpelweg genieten van de omgeving net zo indrukwekkend als het zien van de waterval zelf.

Noorderlicht

Wanneer het noorderlicht de avondlucht kleurt, ben je getuige van een betoverend spektakel van golvende groene lichtbanen. Het is mooier dan de mooiste vallende ster die je ooit gezien hebt en je zult niet de eerste zijn die een traan laat vallen bij het zien van aurora borealis. De beste periode om het noorderlicht te zien in IJsland is van september tot en met maart. Maar ook al ben je er in de juiste periode, het is niet gezegd dat je het noorderlicht uberhaupt ziet. De omstandigheden moeten perfect zijn. In het ideale geval is er geen wolkje aan de hemel, sta je in een extreem donkere omgeving en is er zonneactiviteit. Het groene noorderlicht ontstaat als er uitbarstingen op de zon hebben plaatsgevonden. Geladen deeltjes worden dan in de richting van onze aardbol geslingerd en zodra ze in aanraking komen met onze atmosfeer kan er groen noorderlicht ontstaan. Of er zonneactiviteit is, kun je makkelijk checken via verschillende aurora-apps maar je kunt er ook voor kiezen om met een tour van Northern Light Hunters op pad te gaan.   

Backpacken op IJsland

IJslandse cultuur en gewoontes

Maak tijdens je reis door IJsland niet alleen contact met andere backpackers, maar verdiep je ook in de fascinerende cultuur en vreemde gewoontes van de inwoners. IJslanders kunnen jouw toekomst voorspellen aan de hand van Vikingstenen en elke IJslander eet zo nu en dan een hapje hakarl (haai die enkele maanden gedroogd is en flink stinkt), dat hij vervolgens wegspoelt met een shot Black Death Bier. Vraag een local ook eens waarom er midden op de weg soms grote stenen liggen; grote kans dat je een mooi elfenverhaal te horen krijgt. In IJsland gelooft men namelijk dat er een parallelle wereld bestaat, de wereld van de verborgen mensen: Huldufolk.

Het boek Backpack Bestemmingen

Backpacken op IJslandBen je na het lezen van dit hoofdstuk enthousiast geworden en benieuwd naar alle verhalen in het boek Backpack Bestemmingen? Je kunt het boek onder andere bestellen op Bol.com voor 20,- euro. Naast bovenstaande tips vind je in het boek ook handige route kaartjes, nog meer jaloersmakende foto's en tips voor andere ultieme backpack landen. 

 

ISBN 9789021569802 | Kosmos Uitgevers
Foto's: Roëll de Ram 

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?