review Meopta MeoPro HD

Uitgeprobeerd: Meopro HD 8x32 van Meopta

Topkwaliteit tegen een betaalbare prijs”, zo prijst het Tsjechisch-Amerikaanse Meopta zijn verrekijkers aan. De lat lag dus hoog toen ik er een mocht uitproberen. Ik testte het kleinste model uit de reeks MeoPro HD: een 8x32 (vergrotingsfactor 8, diameter objectief 32 mm). De kijker oogt zeer robuust. Voor de behuizing werd een aluminiumlegering gebruikt, bekleed met een laagje rubber. Bovendien is de kijker met stikstofgas gevuld. Daardoor is hij volledig waterdicht en heb je nooit last van condens. Kortom: de MeoPro HD kan tegen een stootje en is gemaakt voor alle weersomstandigheden.

De objectieven zijn van hoogwaardig fluorideglas en voorzien van een meervoudige coating. Dat doet het beste vermoeden. En inderdaad: over de beeldkwaliteit niets dan lof. Ik probeerde de kijker uit op zonnige en bewolkte dagen, zowel overdag als ’s avonds. Altijd was het beeld scherp,helder en zonder vervormingen. Ik was aangenaam verrast door het brede gezichtsveld: 148 meter op 1000 meter afstand. Dat is veel voor een 8x32 kijker en handig als je vogels in de lucht wil observeren. Voor insectenliefhebbers is dan weer de korte scherpstelafstand van 2 meter mooi meegenomen.

Ook op de details is gelet. De oogschelpen draaien in en uit. Zo geniet je ook als brildrager van een optimaal beeld. En de objectiefdoppen kan je met een lusje aan de kijker vastmaken zodat je ze nooit kwijtraakt. Conclusie: de MeoPro HD 8x32 biedt veel waar voor zijn geld. Een uitstekende keuze voor wandelaars die graag dieren observeren. Voor meerdaagse trektochten waar elke gram telt vind ik
hem dan weer net iets te groot en te zwaar. De kijker weegt 600 gram, met tas en draagriem
zelfs 840 gram. Iets te veel van het goede om mee te nemen in je rugzak.

Auteur: Ignace Fermont, redacteur Bergen Magazine

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?