regels op de almen

Veilig over de Oostenrijkse almen

Tijdens al je bergwandelavonturen ligt een ongeluk op een alm niet voor de hand, zou je denken. Maar in 2014 verongelukte een wandelaar op een alm na een aanval door een koe. Om herhaling te voorkomen, heeft de Oostenrijkse regering de regels voor wandelen over de almen nog eens tegen het licht gehouden. Zodat het vee, de boeren én de wandelaars allemaal veilig en ongestoord de almen kunnen gebruiken én ervan kunnen genieten.

Nieuwe regels op de almen

De regering heeft samen met boerenorganisaties en de Alpenvereniging een nieuwe gedragscode opgesteld, die ervoor moet zorgen dat wandelaars op de almen niet in de problemen komen, en dat het vee niet gestrest of zelfs agressief wordt.  Met een grote informatiecampagne worden wandelaars op hun verantwoordelijkheid gewezen. Het zou dus zomaar kunnen dat je de komende tijd tijdens je wandeling informatieborden tegen komt.

De regels die zijn opgesteld, worden vergelijkbaar met de ski-regels van de FIS. Dat betekent dat wandelaars op de almen ook hun eigen verantwoordelijkheid voor hun veiligheid moeten nemen en daar aan gehouden worden. Overigens zijn de regels niet helemaal nieuw. De Alpenverenigingen raden al langer aan om erg voorzichtig te zijn op de almen

Tien regels voor wandelaars op de almen:

  1. Vermijd contact met vee op de almen. Voer koeien bijvoorbeeld niet.
  2. Blijf rustig, laat het vee niet schrikken
  3. Moederkoeien beschermen hun kalfjes. Ga met een grote boog om ze heen, en vermijd contact tussen honden en moederkoeien.
  4. Hou je hond onder controle, aan een korte lijn. Valt een koe toch aan? Zorg ervoor dat de lijn snel los kan.
  5. Blijf op de paden.
  6. Als het vee op het pad ligt, blijf dan rustig en ga met een grote boog om de koeien heen.
  7. Als de koeien je naderen, blijf dan rustig. Keer de koeien niet de rug toe, maar probeer ze wel te ontwijken.
  8. Verlaat als de koeien onrustig worden, zo snel mogelijk, maar rustig de weide.
  9. Respecteer omheiningen. Als een hek open kan, zorg ervoor dat het hek niet lang open blijft staan, en sluit de poort weer goed.
  10. Behandel de mensen en dieren op de almen met respect!

Meer weten? De Oostenrijkse overheid heeft een website gemaakt over de nieuwe regels. En bekijk onderstaand filmpje!

Wat gebeurde er in 2014?

In 2014 werd een Duitse wandelaar dodelijk aangevallen op een Oostenrijkse alm. In de nasleep van het drama kwam een rechter tot de uitspraak dat de boer verantwoordelijk was, omdat de weide waarin de koe stond niet goed was afgeschermd. Daarom moest de boer tonnen aan schadevergoeding betalen, maar belangrijker nog: boeren in heel Oostenrijk waren bang dat zij de almen vol moesten bouwen met afrasteringen om herhaling van het drama te voorkomen. Dat zou het einde betekenen van de open almen.

Meer wandelen over de Oostenrijkse Almen? In Bergen Magazine 2 van 2019 gaan we naar de gouden bergen van het Raurisertal in de Hohe Tauern én naar de onbekende kant van het Dachsteingebergte. 

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt