Vakantie in de Brenta Dolomieten. Van hut naar hut. Foto's Bram Munnichs

Vakantie in de Brenta Dolomieten

Vakantie in de Brenta Dolomieten. Van hut naar hut. Foto's Bram MunnichsHutten vind je in alle massieven van Europa, maar vooral in de Alpen is de dichtheid van wandelpaden die comfortabele berghutten met elkaar verbinden erg groot. Zo loopt door de ruige rotsbergen van de Brenta Dolomieten in de Italiaanse provincie Trento een verrassend afwisselende en goed bewegwijzerde meerdaagse route. Relatief goed bewegwijzerd dan, gezien onze ervaring met de Italiaanse kunst van het weglaten. Maar het voelt als een voorrecht hier te mogen verdwalen, op de Dolomiti di Brenta Trek.

Vakantie in de Brenta Dolomieten. Van hut naar hut. Foto's Bram MunnichsDe Brenta Dolomieten liggen ten noordwesten van Trento en zijn het meest westelijke deel van de Dolomieten, gescheiden van hun ‘verwanten’ door de rivier de Adige. Samen met het Adamello-massief vormen zij – hoewel ze geologisch verschillend – het nationale park Brenta-Adamello en staan sinds 2009 op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

De grijze steile kalkrotsen verkleuren tijdens het opkomen en ondergaan van de zon in een oogverblindende warme gloed als beloning voor het straffe klimmen en afdalen.

Beste periode voor een vakantie in de Brenta Dolomieten

Vakantie in de Brenta Dolomieten. Van hut naar hut. Foto's Bram MunnichsTussen de steile rotswanden vind je het hele jaar door sneeuwvelden in de Brenta, ondanks de zuidelijke ligging. Eind augustus en september zijn deze schaarser en kun je zonder speciale uitrusting op pad. In het voor- en late najaar kunnen pickel en stijgijzers nodig zijn. Voor wie de Expert Trekking doet, geldt dat het hele seizoen, met name op het traject Rifugio Brentei – Rifugio XII Apostoli – Rifugio Agostini. Vergeet dan ook je via-ferrata-uitrusting niet. Informeer van tevoren bij de hutten naar de actuele omstandigheden.

Vervoer naar de Brenta Dolomieten

In de zomermaanden verbindt de bus de verschillende dalen rondom de Brenta met elkaar. Om aan het begin van onze tocht te komen, was een taxirit noodzakelijk.

Slapen in de Brenta Dolomieten

Meerdaagse wandeltocht in de Brenta Dolomieten

Vakantie in de Brenta Dolomieten. Van hut naar hut. Foto's Bram MunnichsDag 1:Vertrekpunt: parkeerplaats (1870 m) bij Refugio Peller.Eindpunt: Malga Tuena (1740 m)Duur en hoogteverschil: 4½ uur lopen, 450 m stijgen, 580 m dalen.Karakter: tocht over wandelpaden. Op de klim naar Monte Peller en bij de afdaling van het Pian della Nana zijn enkele staalkabels aangebracht.Route: Vanaf de parkeerplaats bij Rifugio Peller omhoog naar de Monte Peller (2320 m). Aan de andere kant afdalen naar de mini-hoogvlakte Pian della Nana en doorsteken naar Malga Tuena.

Dag 2: Vertrekpunt: Malga Tuena (1740 m)Eindpunt: Rifugio Graffer (2260 m)Duur en hoogteverschil: 7 uur lopen, 1040 m stijgen, 520 m dalen. Karakter: tocht over wandelpaden en almen. Bij de afdaling naar de bosweg zijn op diverse plekken staalkabels aangebracht.Route: vanaf Malga Tuena is het even zoeken naar het pad dat eerst op hoogte blijft totdat je een verlaten alm bereikt. Daar daal je af naar een bosweg die je het dal door volgt tot vlak onder Campo Flavona. Aan het eind hiervan bereik je rotsachtig terrein en draai je rechtsom langs Monte Turrion Basso naar de Passo Grostè. Rifugio Graffer ligt niet ver onder de pas.

Dag 3: Vakantie in de Brenta Dolomieten. Van hut naar hut. Foto's Bram MunnichsVertrekpunt: Rifugio Graffer (2260 m)Eindpunt: Rifugio Pedrotti (2490 m)Duur en hoogteverschil: 5 tot 6 uur lopen, 570 m stijgen, 390 m dalen. Karakter: huttentocht met een pittig stuk naar de Boca di Brenta over puinhellingen, een sneeuwveld en een langer stuk met staalkabels.Route: van Rifugio Graffer volg je het pad naar Rifugio Tuckett en door naar Rifugio Brentei. Daar passeer je de kapel en stijg je over puinhellingen, een sneeuwveld en een met staalkabel gezekerd stuk rots naar de Boca di Brenta. Rifugio Pedrotti ligt aan de andere kant, gelijk onder de pas.

Dag 4: Vertrek- en eindpunt: Rifugio Pedrotti (2490 m) – Molveno (605 m)Duur en hoogteverschil: 5 uur lopen, 1700 m dalen.Karakter: huttentocht over paden en een enkel stuk met staalkabels gezekerd pad.Route: bij Rifugio Pedrotti daal je in kleine slingers af tot aan Rifugio Selvata (1680 m). Vanaf daar volg je het pad naar de bodem van de vallei en loop je over een breed bospad terug naar Molveno.

Overige activiteiten en bezienswaardigheden

Via Ferrata – de Via delle Bocchette is misschien wel de bekendste via ferrata in de Alpen en Dolomieten. Voor meer informatie kun je ook kijken naar de beschrijving van deze tocht door Ronald Naar in Bergen Magazine 2007-3.Beren – in het Parco Faunistico kun je beren en wolven bekijken. Er is een kleine kinderboerderij bij en je vindt er informatie over de beren in de Brenta (www.parcofaunistico.tn.it).De Paganella – met de lift omhoog naar de top van de Paganella. Vanaf hier heb je – bij helder weer – uitzicht op de rotstorens van de Brenta en op het Gardameer en het meer van Cavedine. 's Winters is de Paganella een leuk en gevarieerd skigebied.Vakantie in de Brenta Dolomieten. Van hut naar hut. Foto's Bram MunnichsLago Molveno – populaire plek voor de bewoners uit de wijde omtrek om hun zonnige weekenden door te brengen. Helder blauw water, fris groene grasweiden en cafetaria’s waar de typische Italiaanse lekkernijen volop voorhanden zijn.

Kaarten

  • 4Land Alpine Cartography, blad 148, Dolomiti di Brenta Trek, 1:25.000. Een heldere kaart waarop hoogtelijnen, wandelroutes en hutten duidelijk zijn aangegeven. Enkel de moeilijk leesbare rode letters herinneren nog aan de tijd dat Italiaanse kaarten onbetrouwbaar waren. Met gps-coördinaten.
  • Tabacco, blad 053 Dolomiti di Brenta, 1:25.000. Goede kaart, met gps-coördinaten en coördinatenmeter op de plastic hoes.

Meer weten?

Bergen Magazine 1 van 2013. Van hut naar hut. En de GTA.Leestips

  • Lekker verdwalen in de Brenta di Dolomiti, Bram Munnichs, Bergen Magazine 1 van 2013. Bestel het nummer hier na.
  • Via Ferrata – de Via delle Bocchette, Ronald Naar, Bergen Magazine 3 van 2007. 

Laatst bijgewerkt: februari 2013

De kaart hieronder is een vrij globale routebeschrijving.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis