Tekst en foto's Jan Bakker

Vakantie in de Wakhan Corridor-bergen in Afghanistan

Tekst en foto's Jan BakkerIn het uiterste noordoosten van Afghanistan liggen de bergen van de Wakhan Corridor. Dit ruige gebied, waar de bergketens Hindu Kush en Pamir samenkomen, is onaangetast gebleven door de oorlogen die het land al jarenlang teisteren. Een groeiend aantal westerse avonturiers steekt jaarlijks de grens over om het spectaculaire berglandschap wandelend, te paard en zelfs bovenop een jak te verkennen.

Beste periode om de Wakhan Corridor te bezoeken

Juli tot half september.

Slapen tijdens de trektocht in de Wakhan

In Ishkashim en Sarhad-e-Broghil zijn guesthouses. Tijdens de wandeltocht is kamperen de enige overnachtingsmogelijkheid.

Trekking in Afghanistan. Tekst en foto's Jan Bakker

Tip

Neem voldoende Amerikaanse dollars mee. Er zijn geen pinautomaten. In Ishkashim kun je dollars wisselen voor Afghani's. Breng zelf voedsel, EHBO-spullen etc. mee voor de gehele trektocht, ook voor de lokale gids(en). De dichtstbijzijnde medische post is enkele dagen verwijderd. Het huren van een satelliettelefoon is daarom aan te raden.

Vervoer naar Afghanistan

Vluchten vanaf Brussel/Amsterdam naar Dushanbe (Tajikistan) met AirBaltic en Turkish Airlines. Een retourvlucht kost ong. € 600,–.Met een terreinwagen hobbel je in 15 uur van Dushanbe naar Khorog. Vanaf Khorog is het 3 uur naar Ishkashim aan de grens met Afghanistan.De Afghaanse grenswachten regelen vervoer naar Afghaans Ishkashim. In Sarhad-e-Broghil kun je ezels of jaks organiseren.

Visa en permits

Ambassade Tajikistan, Louisalaan 363, B-1050, Brussel. Tel +32(0)2 640 6933.Afghani Consulate General, Khyaban Kermshayef 17, Badakhshan, Khorog (Tajikistan).Je hebt een double entry visum nodig voor Tajikistan. Daarnaast moet je een GBAO permit aanvragen met de visumaanvraag. Dit is noodzakelijk om door het Pamirgebied te kunnen reizen naar de Afghaanse grens. Het visum voor Afghanistan kun je binnen twee werkdagen regelen bij het Afghaanse consulaat in Khorog. Om naar de Wakhan Corridor te kunnen reizen heb je vier permits nodig. De lokale vervoerder kan deze regelen voor ong. US$50.

Verzekering

Het Britse Travel & General heeft eerder reizen naar dit gebied verzekerd (www.travel-general.com)

Trekking in Afghanistan. Tekst en foto's Jan Bakker

Meer informatie over wandelen in Afghanistan

Kaarten voor het wandelgebied in Afghanistan

De enige betrouwbare topografische kaarten zijn gecreëerd door het leger van de Sovjet Unie (1985-1991) en zijn fysiek niet meer te krijgen. Ingescande versies in diverse schalen zijn te bestellen op http://mapstor.com/map-sets/country-maps/afghanistan.html voor US$ 4,– per kaart. Kaartnummers j43-098 t/m 101 dekken het gebied van deze trekking.

Bergen Magazine 1 van 2012Leestips

  • A short walk in the Hindu Kush, Eric Newby, Picador 1974, ISBN 9780330462679
  • Halfway House To Heaven: Unravelling the Mystery of the Majestic River Oxus, Bill Colegrave, Bene Factum Publishing 2011, ISBN 9781903071281
  • Afghanistan: A Companion and Guide, Bijan Omrani & Matthew Leeming, Odyssey Publications 2011, ISBN 9789622178168 
  • In de voetsporen van Marco Polo, Bergen Magazine 1 2012. Jan Bakker. Bestel dit nummer na.

Laatst bijgewerkt:Februari 2012

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen