Bergen Magazine 1 van 2013 - van hut naar hut

Vakantie in het Wildhornmassief - Berner Oberland

Waar is Schnidi? Trektocht in het Wildhornmassief. Foto's Peter Strookman,Op de ruige grens tussen de Zwitserse kantons wallis en Bern hebben niet alleen gletsjers hun sporen in het landschap achtergelaten. De mens trok hier in de bronstijd ook al doorheen, zo leert recent archeologisch onderzoek. Met dit besef in hun bagage traden vier vrienden afgelopen herfst in de voetsporen van ‘Schnidi’ door het vergletsjerde gebied. drie dagen eenzaam onderweg tegen het fraaie decor van Wildhorn, Wildstrubel en Plaine Morte. 

Waar is Schnidi? Trektocht in het Wildhornmassief. Foto's Peter Strookman,Het Wildhornmassief ligt in het Berner Oberland en grenst aan Wallis. De hoogste top is de Wildhorn met 3248 meter. In het gebied zijn er veel wandelmogelijkheden. Bekend is ook de Iffigenfall, een waterval van maar liefst 100 meter hoog, die met een korte wandeling vanuit Lenk te bezichtigen is. Met kinderen kun je aan de zuidkant van onze route mooi om het Lac de Tseuzier lopen. Ook zijn er diverse meerdaagse tochten te maken. Deze voeren bijvoorbeeld naar de Cabanne des Audannes en naar de Geltenhütte.

Beste periode

Waar is Schnidi? Trektocht in het Wildhornmassief. Foto's Peter Strookman,Juli tot september. Het Wildhornmassief ligt aan de noordkant van de Alpen. Daardoor valt er meer neerslag dan in de centrale en zuidelijke Alpen. Het wordt afgeraden de etappe Wildhornhütte–Wildstrubelhütte bij slecht weer of nevel te ondernemen.

De hutten zijn open in deze periode. Buiten het seizoen hebben de hutten een Winterraum beschikbaar. Ervaring met wandelen in winterse omstandigheden is dan een voorwaarde.

Vervoer

Het startpunt van de beschreven Wildhorntocht (in Bergen Magazine 1 van 2013) is Iffigenalp. Hier is een klein hotel-restaurant, dat te bereiken is via Lenk. De bus naar de Iffigenalp gaat van juni tot oktober. Met de auto kun je er ook komen. Houd er wel rekening mee dat voor de smalle en steile weg een eenrichtingsregel geldt: het ene half uur kun je omhoog rijden, het andere half uur naar beneden.

Waar is Schnidi? Trektocht in het Wildhornmassief. Foto's Peter Strookman,Bergredding

Zwitserland: 1414.

Kaart

Wildstrubel: Obersimmental-Engstligental-Kandertal. Offizielle Wanderkarte der SAW, Blatt 263 T, 1:50.000

Bergen Magazine 1 van 2013 - van hut naar hutLeestips

  • Rother Wanderfuhrer Berner Oberland West, Daniel Anker, Rother Bergverlag 2009, ISBN 9783763342822
  • Waar is Schnidi? Trektocht in het Wildhornmassief, Peter Strookman, Bergen Magazine 1 van 2013. Bestel dit nummer hier na  (of koop 'm in het voorjaar van 2013 in de winkels).

Meer informatie

www.lenk.ch – site van de gemeente Lenk.www.sac.ch  – alle bezochte hutten zijn hier terug te vinden.map.geo.admin.ch – digitale versie van de Zwitserse kaart.

Laatst bijgewerkt februari 2013

Waar is Schnidi? Trektocht in het Wildhornmassief. Foto's Peter Strookman,

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?