Vakantie rond het vierwoudstedenmeer

Vakantie rond de Vierwaldstättersee (Vierwoudstrekenmeer) Zwitserland

De Vierwaldstättersee (in het Nederlands officieel: Vierwoudstrekenmeer) is met zijn vier kantons Uri, Schwyz, Luzern en Nidwalden het historisch en geografisch middelpunt van Zwitserland. Het toeristisch aanbod is uiterst veelzijdig en omvat het bruisende stadsleven van Luzern, verwennerij in luxe wellness-oorden met een fantastische ligging of eenvoudige berghutten, rondvaarten op het meer, uitstapjes met bergtrein of kabelbaan naar mooie uitzichten en natuurlijk ook bergwandelen. De Vierwaldstättersee heeft een erg grillige vorm. Het zuidelijkste deel wordt gevormd door de fjordachtige Urnersee. Het grootste deel van de toppen bereikt een hoogte van rond de 2000 meter, de Urirotstock bijna 3000 meter.

Beste periode om Vierwaldstättersee te bezoeken

Het wandelseizoen loopt van eind april tot eind november, waarbij elk jaargetijde zijn specifieke charme heeft. Eind april staan de fruitbomen in bloei, in juni tonen de bergweiden hun bloemenpracht etc. Voor tochten op hoogte is de periode eind juni t/m oktober het meest geschikt. De periode half september tot eind november verrast vaak met mooi helder weer in de bergen, maar in de dalen heerst dan niet zelden een hardnekkige mist (Hochnebel).

Onze tips

  • Pilatus Goldene Rundfahrt – met de boot van Luzern naar Alpnachstadt, tandradbaan naar Pilatus Kulm, kabelbaan/gondelbaan naar Kriens en met de bus terug naar Luzern. Informatie op de website
  • Rigi Königliche Rundfahrt – met de boot van Luzern naar Vitznau, tandradbaan Rigi-Kulm, tandradbaan Goldau en met de trein terug naar Luzern. Meer informatie. Wie in Brunnen logeert kan een vergelijkbare Rigi Rundfahrt vanuit Brunnen maken.
  • Rondvaart op de Vierwaldstättersee – mag je niet missen. Er varen maar liefst 21 rondvaartboten met een gezamenlijke capaciteit van 12.000 passagiers op het meer, waaronder 5 ouderwetse stoomraderboten. De oudste, de Uri, doet al 112 jaar trouwe dienst. Opstapplaats is Luzern of een van de andere aanlegplaatsen (in totaal 32) rond het meer. Je kunt onderweg uitstappen bij Rütliwiese, Tellsplatte of een van de vele mooie dorpen. Ook kun je een rondvaart combineren met een stukje wandelen over de Weg der Schweiz, bv Sisikon – Flüelen, 1½ uur. Dienstregeling vind je hier.
  • Mineralbad & Spa Rigi-Kaltbad – bezoek het prachtige, in 2012 geopende badcomplex.  Bereikbaar met de tandradbaan vanuit Vitznau of de kabelbaan vanuit Weggis. Info: www.mineralbad-rigikaltbad.ch
  • Tell Museum – in Bürglen. Info: www.tellmuseum.ch

Voordeelpassen

Swiss Pass – voor perioden van 4 dagen tot 1 maand: onbeperkt gratis vervoer met bus, trein en boot in heel Zwitserland; Rigibahn gratis, meeste overige bergbanen (o.a. Pilatus) flinke korting
Tell-Pass – interssant voor wie een of twee weken in de regio blijven (www.tell-pass.ch).
Voor meer informatie, zie www.swisstravelsystem.com

Accommodaties rond de Vierwaldstättersee

Rond de Vierwaldstättersee is er een enorm aanbod van hotels, vakantiehuizen en campings.
Voor een overzicht zie: www.lakeluzern.ch/de/page.cfm/Unterkunft/

Wij overnachtten in uitstekende hotels met mooi uitzicht op het meer :

  • Seehotel Waldstätterhof, Waldstätterquai 6, 6440 Brunnen, tel. +41(0)418250606, www.waldstaetterhof.ch
  • Hotel Bellevue, 6377 Seelisberg, tel. +41(0)418256666, www.bellevue-seelisberg.ch 
  • Seminar- und Wellnesshotel Stoos, Ringstrasse 10, Stoos, tel. +41(0)418174444, www.hotel-stoos.ch 
  • Hotel Pilatus Kulm, Schlossweg1, 6010 Kriens, tel. +41(0)413291212, www.pilatus.ch
  • In Luzern overnachtten wij in het knusse hotel Hofgarten aan de rand van de Altstadt, Stadthofstrasse 14, 6006 Luzern, tel. +41(0)414108888, www.hofgarten.ch 

Voor wie graag een keer van een zonsop- of ondergang ‘op de berg’ wil genieten is er een groot aantal berghotels en Berggasthäuser. De hotels op Pilatus en Rigi zijn daarvan de bekendste.

Als gevolg van de goede ontsluiting is een huttenovernachting over het algemeen niet nodig. Uitzondering: Biwaldalp (tel. +41(0)418781162) als steunpunt voor Urirotstockbeklimming.
De Lidernenhütte (www.lidernenhuette.ch, Tel. +41(0)418202970) boven het Riemenstaldental kan als uitgangspunt voor meerder mooie bergtochten (Rophaien, Kaiserstock) gebruikt worden. Ook is er in de omgeving van de hut een mooi sportklimgebied.

Bergredding

Politie: 117
Schweizerische Rettungsflugwacht REGA: 1414

Vervoer erheen

Luzern aan de noordelijke oever is geheel via de autosnelweg te bereiken (afstand Utrecht – Luzern is 800 km). Ook met de trein en per vliegtuig (vliegveld Zürich) is de stad bereikbaar.

Vervoer ter plaatse

De Vierwaldstättersee heeft een dicht net van trein, bus, boot en een veelheid van bergspoortjes, kabelbanen en stoeltjesliften. Voor wie meerdere tochten vanuit één standplaats wil maken, is soms de boot het handigste vervoermiddel. Zo is bijvoorbeeld Weggis op de noordoever een prima uitgangspunt voor tochten op de Rigi, een tocht naar de Bürgenstock aan de overkant van het meer en een uitstapje naar Luzern.

Dienstregelingen trein en bus: www.sbb.ch
Dienstregeling boottochten: www.lakelucerne.ch/de/fahrplan-preise/fahrplan.html
Dienstregeling Pilatusbahnen: www.pilatus.ch/de/bergbahnen/fahrplan/
Dienstregeling Rigibahnen: www.rigi.ch/de/navpage-TimeTablesRIGI.html
Dienstregeling Cabriobahn Stanserhorn: www.stanserhorn.ch.
Op deze site staat ook een interessant artikel over de techniek van de Cabriobahn.
Voor wie het gebied per auto wil verkennen: het autoveer van Gersau naar Beckenried is in iedergeval tot maart 2014 niet in bedrijf.

Kaarten

Kümmerly + Frey, Blatt 11 Vierwaldstättersee, 1:60.000
Landeskarte der Schweiz, 235(T) Rotkreuz, 244(T) Escholzmatt (alleen voor Pilatuskamwandeling), 245(T) Stans, 1:50.000. Meerdere kaarten nodig.

Meer lezen

Rother Wanderführer Vierwaldstätter See, Ulrich Tubbesing, Bergverlag Rother, ISBN 9783763340446.
Zwerven rond de wieg van Zwitserland, Bert Vonk in Bergen Magazine nummer 1 2014

Meer weten?

www.centralswitzerland.ch, www.infozentralschweiz.ch – algemene streekinformatie.
www.lakeluzern.ch – site van Vierwaldstättersee Tourismus.
www.luzern.com – site van het toeristenbureau van Luzern.
www.uri-tourismus.ch – site van het toeristenbureau van kanton Uri.
www.schwyz-tourismus.ch – site van het toeristenbureau van kanton Schwyz.
www.schweizmobil.ch – uitgebreide informatie over het SchweizMobil-systeem.
www.myswitzerland.com – uitgebreide (Nederlandstalige) site van het Zwitsers verkeersbureau.

Laatst bijgewerkt februari 2014

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?