Tips sneeuwschoenwandelen

Vier handige tips als je gaat sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen is hartstikke leuk. Daar raken we niet over uitgesproken. Langzaam stap je door een landschap dat aan alle eisen voor een kerstkaart voldoet en je komt op plekken waar je in de winter niet heel snel komt en het is ook helemaal niet moeilijk! Voor de zekerheid hebben we een aantal tips waarmee je goed op weg kan.

Plan je tocht goed

Dit spreekt voor zich, maar voor een sneeuwschoenwandeling is een goede planning éxtra belangrijk. Sneeuwschoenwandelen is namelijk helemaal niet moeilijk, tot je op een steile helling terechtkomt. Dan is het ineens een stuk lastiger om je voeten goed neer te zetten, met die grote ‘rackets’ onder je voeten. Kijk daarom van tevoren goed op je kaart en vermijd steile passages.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Lawines!

Dat je steile stukken moet vermijden, heeft nog een reden: lawines. Vermijd tijdens het plannen van je tocht plekken waar het risico groot is dat je in een lawine terecht komt. Vraag voor de zekerheid even bij de lokale VVV naar de omstandigheden, of kijk of je met een gids die het gebied goed kent, op pad kan. En ga je op pad, neem dan altijd goede lawine-uitrusting mee. Dus pieper, schep, sondes en een lawine-airbag. En zorg ervoor dat je weet hoe je daarmee om moet gaan.  

Neem de goede spullen mee

Naast je lawine-uitrusting hoort er nog wat meer in je rugzak. Warm eten en drinken, goede winterkleding en een sneeuw- of zonnebril, om er maar een paar te noemen, zullen zeker in je rugzak zitten. En uiteraard warme schoenen die de sneeuw buiten houden, maar dat spreekt voor zich natuurlijk. Hier vind je een uitgebreidere paklijst.

Oefen je techniek

Sneeuwschoenwandelen is niet heel moeilijk, maar het vergt wel een beetje een andere techniek dan gewoon winterwandelen. Het is hooguit even wennen dat je je voeten wat breder neer moet zetten. Maar op een helling wordt dat vaak anders. Zoals gezegd zijn steile hellingen vaak lastiger om over te steken en ook klimmen en dalen kan even wennen zijn, omdat je met ‘rackets’ onder je voeten op een hele andere manier je voeten neer moet zetten. Een klein beetje oefenen kan dus helemaal geen kwaad. Leuke tip: ga met iemand op pad die al wat meer ervaren is. Want de beste tips, krijg je natuurlijk altijd in de praktijk en het kan nog gezellig zijn ook!

 

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen