Foto Frank Peters

Verhaal achter de foto: Stovepipe Wells, Death Valley, California, Verenigde Staten

Als haren in de wind trekken stofgordijnen over de toppen van de duinen. Scherpe zandkorrels waaien in mijn gezicht. Het is mijn eerste kennismaking met een woestijn. Niet dat het iets voorstelt. Het is nog geen zandloper vergeleken met de woestijnen in Libië en Namibië, waar mijn compagnon Fokko van der Straaten is geweest, maar ik vind het toch indrukwekkend.

Tekst en foto: Frank Peters

De stralen van de laag staande zon scheren over de golven in het landschap. Door de scherpe lijnen zijn de contrasten hard. Misschien is deze woestijn niet zo groot, hij ligt er prachtig bij. De zandduinen van Stovepipe Wells in Death Valley, worden omringd door bergen en daarmee is het niet alleen een woestijn- maar ook een berglandschap.

We ploegen van heuvel naar heuvel door het mulle zand, op zoek naar de beste uitzichten. Door de wind zijn de zandkorrels inmiddels doorgedrongen tot in mijn onderbroek, maar dat merk ik pas veel later. Nu ben ik bezig met het steeds mooier wordende licht. Op de top van één van de zandduinen blijf ik staan en kijk naar de gele binnenzee die zich voor me uitspreidt met daarachter het koper kleurende gesteente van de Grapevine Mountains.

Mijn telelens schuif ik naar 200 mm. Hierdoor wordt het landschap een beetje ‘in elkaar gedrukt’ en zorgen de verschillende lagen en lijnen, die op deze manier worden geaccentueerd, voor diepte in de foto. Omdat ik geen elementen in de voorgrond meeneem en mijn scherpstelring als gevolg hiervan op oneindig staat, heb ik weinig scherptediepte nodig. F/5,6 volstaat al. En dat is prettig, want de sluitertijd kan ik hierdoor bij een ISO waarde van 200 op 1/250ste houden. De kans op bewegingsonscherpte is met die waarde vrijwel uitgesloten.

Nadat de zon is verdwenen vertrekken we en golft het landschap de avond in. Eenmaal terug in onze lodge, zie ik dat ik niet alleen een fotografische herinnering heb meegenomen, maar ook een tastbaar souvenir, waarmee ik meer dan een zandloper kan vullen.

Instellingen: Nikon D70, Sigma 70-200mm f/2,8 op 200 mm, f/5,6, 1/250 sec. ISO 200.

Locatie: Stovepipe Wells, Death Valley, California, Verenigde Staten


Verhaal achter de foto – maart 2014

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!